Linkovi

Hairspray - prvo mjuzikl a sada i film


Dobrodošli u Baltimore, 1962. godine. Frizure su počešljane u visoke 'košnice', održane u željenoj formi oblacima laka za kosu. No, stvari se mijenjaju ... i ne samo moda, posebice za tinejdžerku Tracy Turnblad.

Svaki dana, Tracy žuri iz škole kući kako bi na televiziji gledala lokalno natjecanje u plesu. U srcu, Tracy zna da će jednog dana i sama plesati na tom natjecanju, usprkos žestokih prosvjeda svoje mame, nadasve korpuletne Edne.

Šezdesete su godine i borba za građanska prava doprla je i do televizijske emisije 'Corny Collins Show'. Konzervativni vlasnici televizijske postaje smatraju da je jedan tjedno 'Negro Day' i više nego dovoljno za njihovo crnačko gledateljstvo, ali Tracy i drugi tinejdžeri žele da bjelačka i crnačka mladež zajedno nastupa u plesnom natjecanju.

Nikki Blonsky debitira u ulozi Tracy. Za ovu osamnaestogodipnju Njujorčanku, to je ispunjenje sna. "Vidjela sam brodvejsku predstavu kad mi je bilo 15 godina i odmah sam bila luda za njom - željela sam glumiti Tracy više nego bilo što drugo. Sada, kad slušam moju vlastitu verziju pjesme Good Morning Baltimore i pomislim: o Bože, pa ja sam na sountracku filma zajedno s Michelle Pfeiffer, Christopherom Walkenom, Queen Latifom i Johnom Travoltom!", kaže Nikki Blonsky.

Ovaj posljednji - John Travolta - glumi debelu mamu Ednu. Za veterana Travoltu, mjuzikl nije ništa novo. S 20, bio je na turnejama s hit predstavom "Grease", a na Broadwayu je debitirao 1974. No, pjevati i plesati kao žena od 150 kila ... to je i za njega bilo nešto posve novo.

"Kriterij je bio da mora biti žena. Dakle, ne preodjeveni muškarac. Znao sam da - ako dodam umjetne grudi i razna druga pomagala za stjecanje raskošnih oblina - mogu izvesti ženstvene pokrete. Znao sam da mogu izvesti sve slojeve njezine ličnosti", kaže Travolta.

Još jedan veteran mjuzikla iz ranijih dana svoje karijere, Christopher Walken, pojavljuje se u ulozi Tracynog oca, odnosno Edninog supruga. Postava uključuje i Queen Latifu kao disc-jockeyku 'motor-mouth Maybelle'. Michelle Pfeiffer glumi uštogljenu upraviteljicu televizijske postaje i bivšu missicu Velmu Von Tussel. Sve njih je uskladio redatelj i koreograf Adam Shankman.

"Ako pogledate moju karijeru prije nego što sam počeo režirati, ja sam i radio upravo to - koreografirao! Osam plesno-pjevanih točki iz filma napravio sam u prva dva tjedna ... samo su izvirali ... No, nije bilo sve tako lako: neke od mojih glavnih zvijezda nisu bile u mjuziklu već 30 godina ... Ali, sve je ispalo sjajno", kaže Shankman.

Scenarij filma "Hairspray" obrada je brodvejskog mjuzikla i originalnog scenarija Johna Watersa. Skladbe i glazbu za film napravili su Marc Shaiman i Scott Witman.

XS
SM
MD
LG