Linkovi

Nevini čovjek - prva non-fiction knjiga Johna Grishama


John Grisham stekao je planetarnu slavu kao pisac tzv. sudskih trilera, prema kojima su snimljeni mnogi filmovi. Međutim, nakon dvadesetak godina i otprilike isto toliko bestsellera – poput Klijenta, Tvrtke, Posljednjeg porotnika, Kralja milijunskih odšteta, Komore – John Grisham odlučio se na pisanje prvog non-fiction djela. Njegova nedavno objavljena knjiga Nevini čovjek slijedila je primjer njegovih sudskih romana i ubrzo prokrčila put do prvog mjesta najprodavanijih non-fiction djela New York Timesa.

Dokumentarna knjiga Nevini čovjek: ubojstvo i nepravda u malom mjestu - ima sve elemente sudskog trilera kakve je dosad Grisham pisao, osim što se sve u njoj napisano uistinu i dogodilo. Nevini čovjek knjiga je o Ronu Williamsonu, osuđenom na smrt zbog silovanja i ubojstva. Za Johna Grishama sve je započelo kad je u New York Timesu pročitao njegovu osmrtnicu 2004. godine.

"Ron Williamson, u prošlosti oslobođen smrtne kazne, umro je u dobi od 51 godine". Iz te osmrtnice sam shvatio da smo iste dobi, on je odrastao u malom mjestu u Oklahomi, ja sam odrastao u malom mjestu u Arkansasu. Obojica smo sanjarila o tome da igramo baseball u prvoj američkoj ligi i priča se nastavljala…Postao sam opsjednut tim malim mjestom, baseballom, nepravdom, krivom presudom i ukidanjem te presude i naposljetku tragičnom smrću Rona Williamsona, pet godina nakon što je oslobođen iz zatvora. Pomislio sam kako ni u svojim najkreativnijim trenucima ne bih mogao konstruirati ovakvu priču", kaže Grisham.

U pisanju svojih romana, John Grisham je dosad koristio odvjetničko zvanje i obrazovanje kako bi sudskim krimićima udahnuo autentičnost. Knjiga Nevini čovjek obrnula je taj odnos - autentičnost slučaja Ron Williamsona pružila mu je priliku da svoje spisateljsko umijeće testira iz posve druge perspektive. Williamson je bio optužen, zajedno s jednim prijateljem, za silovanje i ubojstvo mlade konobarice Deborah Sue Carter. Pet godina policija nije imala nikakav trag, a potom je 1987. uhitila Williamsona i njegova prijatelja i optužila ih za ovaj zločin. Bez konkretnih fizičkih dokaza, optužnica je svoj slučaj temeljila na sumnjivim znanstvenim dokazima i svjedočenju dubioznih zatvorenika i doušnika. Williamsonov prijatelj je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor, a on sam na smrtnu kaznu.

"U Ronovom slučaju - kad je počelo suđenje nakon što je proveo godinu dana u pritvoru, što bi samo po sebi dovoljno da čovjek izgubi da izgubi razum – on bi na trenutke u sudnici djelovao kao da je pomahnitao. Vikao bi na svjedoke da lažu, a zapravo i jesu lagali. Rušio bi stolove i čineći takve stvari užasnuo je porotu koja potom nije imala problem osuditi ga na smrt", kaže Grisham.

Ron Williamson i njegov prijatelj oslobođeni su iz zatvora 1999. godine nakon što je DNK analiza pokazala da oni nisu ubili Derbru Sue Carter, već da je to zapravo učinio glavni svjedok protiv njih. Obojica su tužili saveznu državu Oklahomu koja je slučaj riješila izvansudskom nagodbom. Međutim, iako je došao do relativnog bogatstva tom nagodbom, Ron Williamson nije uspio obuzdati svoje osobne probleme s kojima se borio još od doba rane mladosti, prvenstveno alkoholizma. Godine 2004. dijagnosticirana mu je ciroza jetre i ubrzo nakon toga je umro. Ono što ova dokumentarna knjiga Johna Grishama nudi čitatelju su prilično frapantne konstatacije - ako vjerujete da je čovjek u Americi nevin dok mu se ne dokaže suprotno, Nevini čovjek će vas šokirati. Ako vjerujete u smrtnu kaznu, ova će vas knjiga duboku uznemiriti, a ako vjerujete da je kazneno-pravni sustav pošten, ona će vas jako razbjesniti. Recimo i to da je djelo Nevini čovjek: ubojstvo i nepravda u malom mjestu objavila, kao i sve druge knjige Johna Grishama, izdavačka kuća Doubleday iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG