Linkovi

Gripa i djeca


Gripa godišnje usmrti tisuće ljudi u svijetu, dok milijuni prebole tešku bolest. Mnogi od žrtava su djeca. Cjepiva protiv gripe pripremaju se unaprijed, na temelju prognoza o soju virusa koji će harati slijedeće sezone. Sada je jedno novo istraživanje pokazalo da cijepljenje djece protiv gripe sprečava izbijanje bolesti i smrtni ishod čak i kad to cjepivo nije točno usklađeno sa sojem virusa koji se na koncu pojavi. Epidemiološkinja Katherine Eisenberg, sa Sveučilišta Rochester, kaže da svake godine virus gripe mutira što može smanjiti učinkovitost cjepiva.

"Učinkovitost cjepiva može varirati od sezone do sezone ovisno o tome koliko dobro soj virusa u cjepivu korespondira sa sojem koji u sezoni gripe cirkulira među stanovnicima određene zajednice", tvrdi Eisenberg.

Eisenberg je pregledala informacije iz baze podataka o oko 2500 djece koja su došla liječniku u ambulantu sa simptomima nalik gripi u dvogodišnjem razdoblju.

"Vidjeli smo tko je imao pozitivne testove na gripu a tko negativne. Potom smo provjeruili koja su djeca bila cijepljena protiv gripe. Usporedili smo podatke o cijepljenju s onima o djeci koja su oboljela i o djeci koja su pokazala simptome nalik gripi, ali nisu od nje oboljela", rekla je Eisenberg.

Usporedbom svih tih podataka, kao i onih iz bolnica u kojima su se našla teško oboljela djeca - uključujući i slučajeve upale pluća kao komplikacije gripe - pokazalo se da je gotovo 60 posto svih slučajeva gripe moglo biti spriječeno cijepljenjem. Posebno je značajno da je dio podataka potjecao iz godine u kojoj cjepivo i cirkulirajući soj virusa nisu bili dobro usklađeni. Eisenberg kaže da nalazi ove studije ponovno potvrđuju važnost cijepljenja djece protiv gripe svake godine. Ova je studija objavljena u časopisu Pediatrics.

XS
SM
MD
LG