Linkovi

Novi koraci u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima


Frustrirani zamrlim mirovnim procesom, palestinski čelnici kažu da su pojačali napore u traženju odobrenja od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda za stvaranje palestinske države. Izrael je zaprijetio da će poduzeti vlastite, unilateralne korake, ukoliko Palestinci sami nastave s planovima o uspostavi državnosti.

Na ovotjedne izjave palestinskih predstavnika o jednostranom inzistiranju za dobivanje podrške Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o neovisnoj državi, Izrael je reagirao brzo i gnjevno. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je Palestince da po tom pitanju ne bi smjeli ništa činiti samostalno: "Nema zamjenske metode za pregovore između Izraela i Palestinske uprave. Bilo kakav jednostrani korak razmrsit će okvir postojećih dogovora i dovesti do unilateralnih koraka od strane Izraela.”

Saeb Erekat, glavni pregovarač Palestinske uprave, na to odgovara: “On prijeti unilateralnim mjerama. Mislite li da je izraelsko naseljavanje palestinskog područja bilateralno? Oprostite, ali mi smo strana koja je u ovom procesu umjerena. Mi smo ti koji želimo postići dvodržavno rješenje sukoba. Ova izraelska vlada ne čini ništa. Pogledajte samo što se događa na terenu: mi smo priznali pravo izraelske države da živi u miru i sigurnosti, uz palestinsku državu. A ono što gospodin Netanyahu sada radi je oduzimanje zemlje koja bi trebala pripadati palestinskoj državi, putem izgradnje naselja, trgovinskih centara i daljnjom konfiskacijom zemlje.”

Palestinci su odlučili pitanje državnosti predati u ruke Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, frustrirani što nakon 16 godina od potpisivanja sporazuma u Oslu, mir na tom prostoru još uvijek nije postignut. Hani al-Masri predsjeda Centrom za palestinske medije i istraživanja u gradu Ramallah, na Zapadnoj obali. On ističe da su mnogi Palestinci uvjereni da se mirovni proces nalazi u slijepoj ulici: “ Mirovni proces već je neko vrijeme mrtav. Okončan je onda kad je jedan židovski ekstremist ubio izraelskog premijera i borca za mir Yitzhaka Rabina, i onda kad se Izrael prestao pridržavati uvjeta Sporazuma iz Osla.”

Sjedinjene Države nastavljaju se zalagati da se obje strane dovedu za pregovarački stol. Državna tajnica Hillary Clinton pozvala je I Izraelce I Palestince da mučni prijepor oko židovskih naselja riješe putem pregovora. Neki članovi lijevo od centra u izraelskom parlamentu traže od desničarskog čelništva Benjamina Netanyahua da pristane na određene ustupke. Akiva Eldar, kolumnist lista Haaretz u Tel Avivu, ne vidi nikakvu šansu za pomak u pregovorima ukoliko jedna strana ne učini prvi korak: “ Kao izraelski građanin, mislim da je sada trenutak da Izrael napravi taj korak. Kako inzistira američki predsjednik Obama, i kako vjeruju neki u izraelskom parlamentu, Izrael sada mora jasno zajamčiti da neće širiti svoja naselja. Stoga ne mogu očekivati od Arapa da učine korak kojeg ne očekujem iil ne tražim od Izraelaca. To se mora učiniti na recipročan i simetričan način.”

S palestinske strane, bilo kakva fleksibilnost po pitanju naselja njihovo vodstvo može skupo koštati. Dužnosnici Fatah –e, palestinske frakcije predsjednika Abbasa, nedavno su izjavili kako je on umalo podnio ostavku zbog dramatičnog pada njegove popularnosti. Gospodin Abbas na neodređeno je vrijeme odgodio izbore zakazane za siječanj, uslijed optužbi da nije uspio uvjeriti Izraelce da zamrznu širenje naselja i učine ostale ustupke. Palestinci na strani predsjednika Abbasa ostaju pri svom zahtjevu da Izrael zamrzne izgradnju naselja prije nego što će se vratiti pregovorima. Analitičari kažu da će se tek vidjeti hoće li palestinski unilateralni pokušaj da dobiju podršku Vijeća sigurnosti UN-a za palestinsku državu biti usvojen, ili je to samo trik kojim bi se Izrael navelo da pristane na tražene ustupke Palestincima.

XS
SM
MD
LG