Linkovi

Rent-a-koze


Sa želucem koji može štošta probaviti i neugasivom željom da brste sve što nalikuje biljci, koze su danas u Americi vrlo tražene – i to za krčenje zemljišnih površina. Zbog toga, ako želite oplijeviti veliku površinu trave i korova najbolje je da - iznajmite kozu. Ovi gladni radnici vrlo su učinkoviti. Jedu veći dio dana - žvaču bodljikave stabljike ruža - i uglavnom su zadovoljni svojim poslom. Pedeset koza i dva kozlića dovedeni su da očiste dva hektra močvarnog područja u okrugu Carroll, u Marylandu. Jim Wilds njihov je pastir. Ima ukupno 350 koza koje iznajmljuje. Za sada, čini se da novi biznis dosta obećava, budući da sve više ljudi želi zaštiti okoliš a ne žele koristiti fosilna goriva. Jim Wilds dolazi na dva puta tjedno da provjeri jesu li koze zdrave i da li dobro rade.

Julie Slacum, biolog u državnoj agenciji za zaštitu divljači, nadgleda ovo zemljište, i kaže da koze odlično obavljaju posao. Ovo je već drugo ljeto da se tu koriste koze, i - kaže ona - planiraju nastaviti s tim još nekoliko godina.
Rad svake koze košta dolar na dan. Njihov rad plaća nekoliko saveznih država, lokalnih udruga te organizacija za zaštitu okoliša.

Zanimljivo je i to da je ovaj 'kozji projekt' dio šireg pothvata spašavanja najmanje kornjače u Sjevernoj Americi. Korov i šipražje na ovom su području značajno izmijenili prirodno stanište ovih kornjača, što im otežava život i postupno vodi njihovom izumiranju.

"Ove su kornjače na listi ugroženih životinjskih vrsta, a stanište u kome žive vrlo je rijetko", tvrdi Julie Slacum i dodaje da bi uporaba mašinerije ili herbicida pri krčenju zemljišta također mogla ugroziti kornjače, tako da su koze odlična alternativa: "Ovo je definitivno najbolja opcija. Dođemo tu, provjerimo da je sve u redu, da su životinje zdrave, i da rade ono što bi trebale".

Samo nekoliko kilometara dalje, još jedno stanište kornjača također se uređuje. Tim stručnjaka savezne države Maryland dolazi redovito kako bi provjerili ne samo kornjače, nego i koze i ovce. Jedan od njih je i Bill Branch: "Ovo zemljište je prilično veliko, oko 3.2 hektara. Koze najčešće poslijepodne provode u hladovini, ispod stabala".

Korištenje koza, ovaca i druge sitne stoke, dio je sve raširenijeg pokreta za očuvanje okoliša, kojim se želi smanjiti korištenje fosilnih goriva i kemikalija. U Kaliforniji, ovce plijeve vinograde, a razne vrste stoke se, recimo, sve češće koriste i za krčenje brdskih travnatih površina, na kojima često počinju šumski požari.

XS
SM
MD
LG