Linkovi

Nove video igre iz Seattlea


Seattle, grad na sjeverozapadu Sjedinjenih Država centar je visoke tehnologije i dom kompjuterske tvrtke Microsoft. Seattle je također sve više i centar industrije video igara, s desetcima tvrtki u toj grani smještenih u oko grada.

Za generaciju odraslu uz video igre, ta industrija, vrijedna više milijardi dolara, vrlo je privlačna. Guy Shahine, postdiplomski student iz Libanona, kaže da i on želi biti dio toga: "Otkada smo bili djeca voljeli smo igrati video igre. Naš jedini san bio je kad će u trgovine doći neka nova igra ili nova konzola za igranje, jedva sam čekao vidjeti novu tehnologiju. Otkako sam u školi želio sam raditi nešto gdje ću moći izraziti moje vlastite ideje i moje snove".

Shanine je postdiplomski student na DigiPen tehnološkom institutu, obrazovnom centru u Seattleu gdje se igre shvaćaju ozbiljno. Claude Comair, predsjednik sveučilišta, kaže da ta ustanova podučava umjetnost i znanost kompjuterske simulacije: "Drugim riječima, ovdje je fokus na umjetnost i znanost kreiranja igara, filmova i sve drugo gdje postoji potreba za simulacijama, kao što su aeronautika, automobilska industrija, i drugdje".

Kreatori igara rade na mjestima kao što su studiji Sony Online Entertainmenta. Ta tvrtka kreira virtualne svjetove na Internetu, u kojima igraju igrači svih godina, svrstani u ekipe. Tvrtka Pop Cap iz Seattlea razvija nešto manje intenzivne igre za igrače koji igraju tek povremeno. Uposlenici Pop Cap-a koji rade na kreiranju igara mladi su i dinamični, i igre su dio njihove kulture, čak i kad ne rade, kaže Anderw Stein:"To im služi kao odmor od teškog rada, međutim u isto vrijeme im razvija kreativnost. Oni uživaju provoditi vrijeme zajedno, zajedno se igraju, i zajedno i rade".

Sten kaže da je kreiranje igara zabava, no one su u isto vrijeme i ozbiljan business.

XS
SM
MD
LG