Linkovi

„Extraordinary Measures“  - novi film Harrisona Forda, inspiriran stvarnom životnom pričom


U svom novom filmu, Harrison Ford mijenja svoj avanturistički šešir Indiane Jonesa za bijeli laboratorijski ogrtač, tumačeći lik znanstvenika koji pokušava izliječiti tragičnu dječju bolest. Brendan Fraser mu je glumački partner kao otac čiji kćerka i sin trebaju prijelomno medicinsko otkriće da bi ostali na životu. Alan Silverman za nas je pogledao film „Extraordinary Measures,“ inspiriran stvarnom pričom iz života.

Kod oba djeteta, srce je ono koje će ih izdati – Meghan za najkasnije godinu dana, Patricka još ranije. Prema ne neočekivana, prognoza šokira njihove roditelje, Johna i Aileen Crowley. Dvoje njihove djece pati od Pompeove bolesti, genetskog poremećaja čije žrtve rijetko prežive desetu godinu. Odlučan promijeniti taj fatalan ishod, John – biznismen, koji je i u poslu naviknut na donošenje odluka – traži i nađe vrhunskog znanstvenika koji istražuje Pompeovu bolest, Roberta Stonehilla.

Stonehill je strastveni znanstvenik, ali otkriva da njegova strast nije ništa prema onoj roditelja koji očajnički žele spasiti svoju djecu. Premda ih pokušava suočiti s realističnijim ishodom njihovih napora, oni na koncu udruže snage u utrci s vremenom da stvore lijek prije nego što će biti prekasno za Meghan i Patricka.

Harrison Ford je izvršni producent filma „Extraordinary Measures“ i protagonist lika Stonehilla, temeljenog na nekoliko stvarnih znanstvenika koje su Crowleyevi pridobili da im pokušaju pomoći: "Moj je lik znanstvenik, liječnik koji – kako on to kaže u filmu – 'ne prima pacijente', nego istražuje bolest na staničnoj razini. To je za njega izazovno poput zagonetke, dok bolesni ljudi u njemu izazovaju nelagodu. Dakle i ja sam se pripremao za ulogu ne prateći liječnike koji rade s pacijentima, nego znanstvenike koji zagledaju u razne mjerne naprave i u svoj vlastiti um. No, za gledatelje smo to pokušali napraviti na inteligentan ali ne dosadan, predavački način," kaže Ford.

Brendan Fraser glumi Johna Crowleya. Kaže da je dijelom interpretaciju temeljio na vlastitim emocijama kao roditelja. Najteže mu je bilo, kaže, interpretirati stvarnog Johna Crowleya tako da ga ne učini sentimentalnim ili neiskrenim. Isti je izazov bio i pred redateljem Tomom Vaughnom, koji priznaje da mu nije bilo lako raditi film u kojemu nema 'loših', jedini negativac u priči je vrijeme koje istječe za Crowleyevu djecu.

U filmu „Extraordinary Measures“ pojavljuje se i Keri Russell kao majka Aileen Crowley. Scenarij Roberta Nelsona Jacobsa predstavlja adaptaciju knjige o potrazi Crowleyevih za spasom svoje djece, naslovljene „The Cure“ iz pera novinarke Geete Anand, dobitnice Pulitzerove nagrade. Glazbu za film skladao je talijanski skladatelj Andrea Guerra.

XS
SM
MD
LG