Linkovi

“Harry Potter i princ miješane krvi” - nova adaptacija romana engleske autorice J.K. Rowling


U šestom filmu o Harryju Potteru misterije se otkrivaju u vazda mračnim sjenama, dok se Harry i njegovi prijatelji vraćaju još jednoj seriji satova čarobnjačkih vještina pod vodstvom profesora Dumbledorea u školi magije Hogwarts. U ovom dijelu serije filmova o Harryju Potteru, NIJE sve u magičnom štapiću, vračanju i napicima. Naime, sad već tinejdžeri Harry, Ron i Hermione, usprkos, svojim magičnim, čarobnjačkim moćima, ne odolijevaju prvoj ljubavi.

Rupert Grint još se jednom pojavljuje kao Harryjev najbolji prijatelj Ron Weasley. Za Rona, koji se u ovom filmu po prvi put zaljubljuje, ova godina može biti dobra. No, Emma Watson kaže da se njen lik, Hermione Granger, mora nositi s neuzvraćenom ljubavi od strane istog tog crvenokosog čarobnjaka-pripravnika: "Mislim da smo do sada vidjeli prilično snažnu Hermione, svojevrsnu predstavnicu ‘ženske moći.’ Ona je mozak cijele operacije, koju svuda slijede dečki. No, u ovom filmu mislim da možete vidjeti vrlo drugačiju Hermione: puno krhkiju, ranjiviju i osjećajniju. Ona zapravo prolazi kroz svoje prvo iskustvo slomljenog srca. Mislim da je vrlo zbunjena o tome što osjeća za Rona i uzrujana kad on poljubi drugu. Za mene je bio izazov igrati taj puno emotivniji i ranjiviji lik".

Ako je vjerovati proročanstvima, Harry Potter je ‘odabran’ da spriječi da ovaj čudesan svijet čarolije padne u mračne sile Lorda Voldermonta. Sad već iskusni glumac Daniel Ratcliffe kaže da je ovog puta morao svom liku dati novu unutarnju snagu: "Velika promjena za Harryja ove godine je njegov odnos s Dumbledoreom. Do sada je on bio definiran kao odnos profesora i učenika, a ove godine on se mijenja u svojevrsni odnos između generala i njegovog omiljenog poručnika. Harry u ovom filmu postaje pravim ‘terenskim vojnikom’ i to ga čini sretnim".

“Harry Potter i princ miješane krvi” definitivno je za obožavatelje koji su odrasli strastveno gutajući knjige o ovom heroju-čarobnjaku i koji su s veseljem odgledali prošlih pet filmova. Redatelj David Yates kaže da njegov film očekuje publiku koja je potpuno upoznata sa svim što je ‘harryjevski.’: "Knjige o Harryju Potteru vrlo su komplicirane za adaptaciju jer sadrže toliko složenu fabulu i detalje pa je jako teško odlučiti što zadržati, a što izbaciti. Mislim da smo, nakon dugog premišljanja, stigli do zaključka da jednostavno želimo da se publika smjesti u svoja sjedala i pogleda film opušteno, neopterećena s previše informacija o prethodnim događajima. Uvijek mogu ponovno pogledati DVD-ove i vratiti se knjigama. Zanemarili smo, u neku ruku, ono što se događalo prije i nadamo se da će nam publika oprostiti te skokove".

U “Harryju Potteru i princu miješane krvi” još jednom se pojavljuje Michael Gambon kao profesor Dumbledore. Školi Hogwarts pridružio se i Jim Broadbent te veterani serije Alan Rickman, Maggie Smith i Robbie Coltrane. Scenarij je napisao Steve Kloves /čitaj: Klovis/ - on je adaptirao i posljednji film u seriji, “Harry Potter i darovi smrti,” koji će biti prikazan u dva dijela – ponovno pod redateljskom palicom Davida Yatesa.

XS
SM
MD
LG