Linkovi

"Bright Star" -  novi film redateljice Jane Campion


Strastvena ljubav pjesnika Johna Keatsa i Fanny Brawne - jedna od najvećih i možda najmanje poznatih ljubavnih priča engleske književnosti - obrađena je detaljno u novom filmu oskarom nagrađene redateljice Jane Campion.

Sve počinje 1818. godine kada se 23-godišnji pjesnik John Keats useli u kuću kraj Hampstead Heatha, u sjevernom dijelu Londona. Vrata do njega stanuje živahna i očaravajuća 18-godišnja Fanny Brawne. Ona o književosti nema baš ponajbolje mišljenje, a on nju smatra plitkom. No, ona je radoznala i kako provode zajedno sve više vremena, tako se rađa snažna ljubav.

Svoju ljubav oni izražavaju u pismima i pjesmama. No, priča završava tragično, Keatsovom smrću, dvije godine kasnije, od tuberkuloze. Novozelandska filmska autorica Jane Campion - čija je ljubavna drama "The Piano", iz 1994., osvojila tri oskara - kaže da se sama zaljubila u priču o Keatsu i Fanny i idealima njihove veze: "Za mene, to je bila jedna od najsnažnijih ljubavnih priča u povijesti. Ona je iznimna zato što nam je ostavila toliko mnogo ljubavnih pisama. Ne običnih ljubavnih pisama - to su vjerojatno neka od najstrastvenijih ikad napisanih pisama".

Campion kaže da ju je duboko dirnula hrabrost to dvoje mladih ljudi koji su se otisnuli u svoju prvu ljubav da bi se potom našli u tragičnim okolnostima gubitka i smrti. Od svojih je glavnih protagonista zatražila da sami prouče sve što mogu o osobama koje trebaju odglumiti. Engleski kazališni i televizijski glumac Ben Whishaw tumači Johna Keatsa: "Jane mi je rekla da hoće da ja budem najveći stručnjak za Keatsa u čitavoj ekipi, da ako itko ima ikakvo pitanje, dođe meni i ja mu znam dati odgovor. Dakle, pročitao sam sve čega sam se uspio dokopati: četiri različite biografije, sva njegova pisma, svu poeziju, pa i analize njegovih djela. Posjetio sam njegovu kuću, šetao uz Hampstead Heath; pokušao sam se potpuno uroniti u njegov svijet i život".

Whishaw priznaje da je o Keatsku znao vrlo malo - tek nekoliko redaka iz njegovih pjesama - prije nego što je dobio ovu ulogu. Isto vrijedi i za australsku glumicu Abbie Cornish, koja glumi Fanny Brawne, djevojku koju se smatra inspiracijom za neka od najstrastvenijih poetskih ostvarenja Johna Keatsa.

Film "Bright Star" sniman je na lokacijama u Engleskoj i u Rimu, gdje je Keats i umro, u veljači 1821. Glazbu za film skladao je australski skladatelj Mark Bradshaw.

XS
SM
MD
LG