Linkovi

Film Elegija  prema romanu Philipa Rotha "Umiruća životinja"


David Kepesh je ugledni profesor književnosti i nagrađivan pisac. On je, isto tako, - rema vlastitom priznanju -, ženskar koji se tokom godina dovoljno izvještio u tom umijeću da mu se više ne može dogoditi da se zaljubi u žene – mahom mlađe! – koje zađu u njegov život. Sve se to, međutim, mijenja u slučaju Consuele Castillo, jedne njegove bivše studentice.

Flert preraste u strastvenu aferu, ali Consuela – rodom Kubanka i starija od većine Kepeshovih prethodnih ljubavnica – ne dopušta da ju on tretira kao samo još jedan uspjeh u umijeću zavođenja. "Elegija" je napravljena na temelju romana Philipa Rotha "Umiruća životinja", iz 2001. To je njegov treći roman u kojemu se pojavljuje lik profesora Kepesha za koga su neki književni kritičari ustvrdili da je piščev alter ego. U filmu, kao Kepesh se pojavljuje oskarovac Ben Kingsley, dok zanosnu Consuelu glumi Penelope Cruz. Ova španjolska zvijezda kaže da je Philip Roth stvorio lik koji je ona godinama željela glumiti u filmu: "Mislim da Kepesh – lik koji glumi Kingsley – stvarno vidi tko je ustvari Consuela i da ga to plaši: ona je 30 godina mlađa od njega, ali je daleko odraslija, zrelija. Kepesh je ustravljen pred ljubavlju; mislim da je Kingsley to sjajno prikazao – ne vjerujem da bi itko drugi to odglumio bolje".

Dennis Hopper glumi Kepeshovog povjerljivog prijatelja – i on je profesor na istom fakultetu i, isto tako, i zavodnik. Redateljica Isabel Coixet prva je žena koja se latila ekraniziranja nekog Rothovog romana, čije su priče gotovo bez izuzetka ispričane iz muške perspektive. Međutim, Coixet kaže da su ženama takvi likovi vrlo dobro poznati: "Stvarno razumijem Davida Kepesha; razumijem zašto se ponaša tako kako se ponaša; razumijem njegov strah, ustvari paniku. Razumijem da usred njegove zanesenosti Consuelom postoji jedna ogromna rupa".

Za razliku od mnogih današnjih redatelja koji prate snimanje na video monitorima, Coixet sama upravlja svojom vlastitom kamerom, što je postavlja na scenu zajedno s glumcima. Sir Ben Kingsley je zadivljen načinom na koji to pomaže ovoj redateljici da svoju glumačku postavu dovede do stvaranje intimnih i realističkih portreta njihovih likova.

U filmu glumi i Patricia Clarkson i to jednu jedinu ženu s kojom je Kepesh održavao vezu, a koja je bila njegovih godina. Peter Sarsgaard glumi profesorov sina, koji se ne slaže s ocem. Nicholas Meyer napravio je scenarij za film "Elegija", obradivši roman "Umiruća životinja".

XS
SM
MD
LG