Linkovi

Kongresnik Tom Lantos posthumni dobitnik Medalje slobode Truman-Reagan


Zaklada za spomen na žrtve komunizma svake godine odaje počast milijunima žrtava komunističkog režima i onima koji su se uspješno opirali njegovoj tiraniji. Povodom prve godišnjice posvećivanja spomenika žrtvama komunizma u Washingtonu, ova je zaklada posthumno odala počast kalifornijskom kongresniku Tomu Lantosu. Medalju slobode Truman-Reagan u njegovo je ima primila njegova obitelj.

Svečanosti polaganja vijenca na spomenik žrtvama komunizma nazočili su predstavnici dvadeset veleposlanstava bivših komunističkih zemalja, članovi američkog Kongresa te žrtve komunističkih režima iz brojnih zemalja. Unatoč pozivu, rusko veleposlanstvo nije poslalo svog predstavnika. No, Alexandras Radzius, utemeljitelj organizacije koja se bavi poviješću Litve, još nosi tragične rane iz doba kada je njegova zemlja bila pod sovjetskom okupacijom:

"Mi smo bili žrtve jer je zbog sovjetske invazije temelj ekonomske stabilnosti moje obitelji bio potpuno urušen. Većina moje obitelji bila je prognana u Sibir".

Doktor Lee Edwards, predsjedatelj Zaklade za spomen na žrtve komunizma bio je student u Parizu u vrijeme pobune Mađara protiv Sovjetskog saveza 1956. godine. Njegova će zaklada uskoro lansirati Globalni muzej komunizma na Inernetu:

"Muzej će na Internetu biti dostupan u siječnju sljedeće godine. Odlučili smo to uraditi sljedeće godine jer će se tada navršiti 20. godišnjica pada komunizma u Istočnoj i Srednjoj Europi i početak raspadanja sovjetskog carstva. Ovaj će virtualni muzej sadržavati priče o onima koji su patili i ginuli za vrijeme komunizma, ali i o herojima ovdje u Americi i drugdje koji su se borili protiv ovog režima".

Čelnik većine u Zastupničkom domu, kongresnik Steny Hoyer, objasnio je zašto na ovom spomeniku nisu ispisana imena. Kaže da za njih jednostavno nema mjesta. Kada bi i najsitnijim slovima pokušali ispisati imena svakog od više od 100 milijuna žrtava, kaže gospodin Hoyer, ovaj bi se spomenik morao protegnuti preko cijelog Washingtona, čak do Virdžinije i Marylanda i dalje, ukupno oko 80 milja, ako uključimo imena i ostalih koji zaslužuju spomen.

Ovogodišnja medalja slobode Truman-Reagan dodijeljena je pokojnom Tomu Lantosu. Došla ju je primiti njegova supruga. Gospodin Lantos izbjegao je iz Mađarske neposredno prije nego što je komunistička partija preuzela vlast u zemlji. On je bio jedina preživjela žrtva Holokausta koji je služio u američkom Kongresu:

"Tom se uzdigao iz pepela ruševina, gubitka svega što je posjedovao, svoje obitelji i svoje zemlje do ispunjenog, uzbudljivog i uspješnog života. On je uvelike pridonio boljitku u svijetu".

Ovom se medaljom svake godine nagrađuju osobe koje su se istaknule u suprotstavljanju komunizmu i tiraniji. Osim što ističe napore onih koji su se opirali ovom režimu, Zaklada za spomen na žrtve komunizma pruža čvrstu povijesnu osnovicu, ali i poruku budućim generacijama. Kao što je rekao gospodin Radzius, ono što se ne pamti lako je zaboraviti, a ono što se zaboravi se tolerira. Ili, još važnije, morali bi gledati u budućnost. “Dobro je imati spomenike, dobro je pamtiti, no iz prošlosti moramo učiti. Ako iz nje ništa ne naučimo, povijest bi se mogla ponoviti,” kaže ovaj povjesničar.

XS
SM
MD
LG