Linkovi

Povrtnjak u Bijeloj kući


Američka prva dama Michelle Obama prošli je tjedan na travnjaku Bijele kuće započela radove na novom vrtu, koji će kuhinju Bijele kuće opskrbljivati voćem, povrćem i začinskim travama. U tome su joj pomogli učenici jedne osnovne škole iz Washingtona, koji će i ubuduće pomagati pri sadnji i ubiranju tih plodova. To je prvi vrt ove vrste uz Bijelu kuću u posljednjih nekoliko desetljeća. On podsjeća na ratna vremena, kada je vlada poticala građane na sadnju takozvanih “vrtova pobjeda,” kako bi se osiguralo dovoljno hrane za civile i vojnike.

U listopadu prošle godine, Michael Pollan, zagovarač promjena na planu agronomske politike, objavio je svoje pismo američkom predsjedniku u dnevniku New York Times. Njegovo otvoreno pismo predsjedniku sadržavalo je niz ambicioznih ideja o politici koja zagovara lokalnu proizvodnju hrane.

No, Pollan je u njemu dodao i jedan direktan prijedlog. O njemu ga je Terry Gross, voditeljica na Nacionalnom javnom radiju, u svom intervjuu, kroz smijeh upitala: "Vi biste željeli da nadolazeći predsjednik, umjesto travnjaka Bijele kuće, ima povrtnjak. I predsjednik bi na taj način svima nama postao primjer, kao vlasnik vrta s hranom koja se lokalno uzgaja?"

Zašto bi to bilo neumjesno?, upitao je Pollan, i dodao da je to zapravo jedna od praktičnih stvari koje je predložio u svom pismu. Predsjednik bi, kaže, svojim povrćem mogao opskrbljivati i banke hrane: "Tako bi svi imali taj dojmljiv prizor Bijele kuće koja hrani Amerikance. Ima li nešto bolje od toga?"

Oni koji su čuli ovaj intervju ili su pročitali Pollonov članak, pomislili su, “bravo,” baš bi trebali imati farmera Bijele kuće. Posebno zaintrigirana tom idejom bila je Terra Brockman iz savezne države Illinois. Toliko joj se svidjela da je htjela pronaći način kako je realizirati u stvarnosti. Stoga je osnovala web stranicu na Internetu, White House Farmer.com: "Shvatili smo da bi na taj način, bez previše vremena i novca, mogli pitati ljude diljem zemlje o tome tko bi bio dobar farmer za vođenje povrtnjaka Bijele kuće, te ih ponukati da nominiraju svoje kandidate".

Terra Brockman ovaj natječaj je postavila na web stranicu bez da je o farmeru Bijele kuće uopće razgovarala s predsjednikom Obamom. No, znajući da se predsjednička rezidencija u prošlosti bavila poljoprivredom, bila je optimistična. Nekoć su na njenim travnjacima pasle ovce, a tijekom Drugog svjetskog rata, tadašnja prva dama Eleanor Roosevelt uzgajala je ‘Vrt pobjede.’ Bijela kuća je, kaže Terra Brockman, ljudima nešto blisko i stvarno, a svaka akcija od strane predsjednika nosi priličnu simboliku i građani je itekako primijete. Tako su primijetili i Terrin website, White House Farmer.com. Na njemu je, za samo nekoliko dana, sakupljeno 57 tisuća glasova. Novim neslužbenim farmerom Bijele kuće proglašena je Claire Strader iz Madisona u saveznoj državi Wisconsin. Njenu smo farmu, pod nazivom Troy Gardens, posjetili dok je još bila pokrivena debelim slojem snijega. Na njoj ona podučava stanovnike urbanih sredina kako uzgajati žitarice, voće i povrće, a zemlju oplođuje tehnikama organskog uzgoja. Claire Strader pokazuje djelić otkrivene zelene površine, na usjev raži. Upitana da li bi mogla sve to napustiti i otići u Washington, odgovorila je: "Bilo bi teško ostaviti sve i otputovati u Washington, no to bi mi bila i velika čast. Osim toga, bila bi to i izvanredna prilika za širenje znanja o organskoj poljoprivredi i njenom pozitivnom dugoročnom utjecaju na našu zemlju. To bi bilo teško prihvatiti, ali i teško odbiti".

Claire Strader kaže da joj se sviđa ideja o krastavcima i tikvicama koji rastu uz Bijelu kuću, čak i ako ona neće biti u mogućnosti doći da ih ubere.

XS
SM
MD
LG