Linkovi

Evan Svemogući


Biblijska priča o Noi i njegovoj arki doživljava svoju komičnu obradu u nastavku na hit iz 2003 "Bruce Almighty", Bruce svemogući. Ovaj put, Steve Carrell je zvijezda filma "Evan Almighty", odnosno Evan svemogući.

Evan Baxter je bio voditelj televizijske emisije vijesti u filmu "Bruce Almighty", u kojemu se Bog prikazao njegovom kolegi, kojega je glumio Jim Carrey. U nastavku, Evan – koga glumi Steve Carrell – napušta studio kako bi vodio svoju predizbornu kampanju. Izabran u Kongres zahvaljujući obećanju da će 'promijeniti svijet', on vrlo brzo shvati da washigtonska politika ne uspijeva uvijek živjeti na visini svojih ideala. Sami Evanovi ideali nađu se na testu kad mu se, poput čarolije, ukaže čovjek u bijelom odijelu, s vrlo iznimnim zahtjevom.

Isprva – najblaže rečeno – skeptičan na ukazanje Svevišnjeg, Evan ipak počinje vjerovati u svoj božanski poziv … naročito kada mu na vrata počinju dolaziti životinje svih vrsta, dvije po dvije.

Steve Carrell kaže da mu je bilo zabavno raditi sa životinjama. Posebice, kao vješti komičar, ustanovio je da i dlakavi i pernati protagonisti mogu biti smiješni. "Zato jer su nepredvidljivi … nikad točno ne znaš kuda će krenuti i moraš se prilagoditi onome što oni rade. Mislim da takav rad uključuje mnogo improvizacije i zahtijeva i veliku pažnju, ali se sve to i vraća dobrim. Što više sam pratio životinje u zajedničkim scenama, to je scena bila bolja", kaže Carrell.

Film "Evan Almighty" režirao je Tom Shadyac, koji je snimio i "Brucea svemogućeg". No, dok je humor u prvom filmu bio malo 'masniji', orijentiran prema odraslim gledateljima, "Evan Almighty" je prikladan za čitavu obitelj: humor mogu pratiti svi, od djece do baka, kaže Shadyac. No, usprkos teme Noine arke, Shadyac kaže da film nije vjerski.

"Ukoliko postoji neka pouka ovog filma, onda se ona može naći negdje na liniji tvrdnje Ralpha Walda Emersona da smo mi 'idolatri veličina'. Mislimo da samo velikim stvarima možemo nešto promijeniti … dakle, moramo biti izabrani u Kongres da bi mijenjali svijet; moramo pokloniti stotine milijuna dolara i onda smo važni. Mislim da ovaj film govori nešto puno drugačije: da promjena počinje s pojedincem u njegovom najmanjem činu i u najprivatnijem trenutku", kaže Shadyac.

U "Evanu svemogućem" ponovno se pojavljuje Morgan Freeman, u ulozi Boga, jednako kao i u prvom filmu. Lauren Graham tumači lik Evanove supruge koja nije baš posve sigurna zašto se njezin muž ponaša tako kako se ponaša, ali, na koncu, mu se i sama pridružuje. John Goodman, pak, glumi korumpiranog političara čije odluke – motivirane profitom, a s katastrofalnim posljedicama po okoliš – izazivaju božansku intervenciju. Što se životinja tiče, dok su neke nastale kompjuterskim digitalnim efektima, mnoge su ipak bile prave pravcate životinje.

XS
SM
MD
LG