Linkovi

Prvo razdvajanje pregovaračkog procesa Hrvatske i Turske s EU


U dolazećem tjednu pripreme za pregovore napreduju punim tempom, dva screeninga iz prve, eksplanatorne faze za Promet i za Transeuropske mreže, zajedno za Hrvatsku i Tursku te bilateralni screening za Hrvatsku po poglavlju Financijski nadzor. Praksa je izgleda već počela dijeliti pregovarački proces. Europska komisija istina nije reagirala na zahtjeve političara već na razlike u praksi, tako da je u države – članice odaslan izvještaj o screeningu za poglavlje Carinska unija samo za Hrvatsku.

Turski je izvještaj ostao na obradi, dobrim dijelom i radi nezadovoljstva Europljana činjenicom da Turska ne izvršava preuzete obaveze prema članici Unije Cipru. Cipar je nekidan nakratko blokirao turske pregovore tražeći priznanje i otvaranje turskih luka brodovima s ciparskom zastavom. Izvori u europskoj Komisiji tvrde da je izvještaj o Turskoj zadržan na inzistiranje povjerenika za proširenje Ollija Rehna. Komisijin izvještaj inače konstatira da je Hrvatska spremna za pregovore po poglavlju Carinska unija. Do sada su se u Komisijinim izvještajima obje zemlje pratile i rješavane su u bloku. Neke nedoumice država – članica kako u pregovorima tretirati pojedina pitanja, počevši od ljudskih prava u najširem smislu, osjetno su usporile proces. Od 35 poglavlja pregovaraju se 33. I Hrvatska i Turska zatvorile su poglavlje Znanost i istraživanje bez pregovora – jer se njihovi stavovi nisu razlikovali od Unijinih.

Pregovara se tek kada su pozicije 25 država – članica i kandidatske zemlje u raskoraku. U pripremi je otvaranje pregovora za drugo pregovaračko poglavlje, tehnički za Hrvatsku također lagano iako će Turskoj donijeti komplikacije budući da je u Obrazovanje i kulturu ugrađen element poštivanja ljudskih u manjinskih prava. Za otvaranje pregovora za poglavlja Tržišno natjecanje i Javne nabavke europska je Komisija predložila mjerila (benchmarks, preduvjete). Do sada su mjerila korištena samo za zatvaranje poglavlja a ovaj novi krug pregovora uveo je novinu s mjerilima za njihov start. Komisija također traži da obje kandidatske zemlje zadovolje preduvjete za otvaranje opširnog i teškog poglavlja Pravda, sloboda i sigurnost.

Prema službenim dokumentima EU tek će iduća godina biti prva godina intenzivnih pregovora. Hrvatska računa zaključiti pregovore u 2008. godini – iako se još uvijek ne zna kakvim će mjerilima Unija uvjetovati napredovanje procesa i hoće li hrvatska Vlada u godini do izbora ubrzavati reformama.

XS
SM
MD
LG