Linkovi

Dobročiniteljstvo u Americi


Imigranti u Sjedinjenim Državama sučeljeni su s problemom prilagodbe životu u novoj zemlji, a ona im je još teža u vrijeme blagdana i praznika. Građani koji su nekoć i sami bili useljenici na razne načine pomažu novopridošlim useljenicima, a to ih ispunjava zadovoljstvom.

Vilen Chernyak sa ženom je došao u Los Angeles 2000. godine iz rodne Ukrajine. Kao umirovljeni znanstvenik fizike, vrlo se brzo uključio u rad mjesnih organizacija poput one koja pomaže židovskim obiteljima. Kako govori ruski, Chernyak se javio da na dobrovoljnoj bazi prevodi za useljenike koji ne govore engleski. Osim toga, on predsjeda vijećem stanara u svojoj zgradi. "Sada kad sam u mirovini, na ovaj način mogu biti koristan onom dijelu društva koje jako dobro razumijem", kaže Chernyak.

Raisa Fayman, također iz Ukrajine, u volonterima koji su joj pomogli pri dolasku u Sjedinjene Države 1989. godine našla je nadahnuće. Ona sada radi s imigrantima poput nje, pomagavši im, primjerice, pri plaćanju telefonskih računa.

"Nikada nisam osjetila radost davanja. U mojoj nas zemlji nitko tome nije naučio. Nikada nismo ni znali da tako nešto postoji. A ovdje volonterski rad pruža toliko radosti i meni i ljudima s kojima radim", kaže Fayman.

U drugom dijelu grada kineski useljenici dostavljaju poklone za jednu hispaničku obitelj. Karen Lee volontira u Zakladi Tzu Chi, budističkoj dobrotvornoj grupi sa sjedištem u Taiwanu. "Šaljemo Božićne pakete obiteljima koje traže dugoročnu skrb. One su u financijskim poteškoćama, a ponekad im je potrebna i pomoć na emocionalnom planu. Zato ih tijekom blagdana posjećujemo i time ih bar malo obradujemo", kaže Karen Lee.

Marina Berkman iz Estonije rukovodi programom za starije i nemoćne osobe u Los Angelesu. Psihologinja po struci, ona kaže da je imigrantima potrebna i praktična i emocionalna pomoć jer dolazak u drugu zemlju, kaže, je jedno složeno i često potresno iskustvo.

"Ljudi koji se odluče na imigraciju gube sve: svoju zemlju, svoj jezik, upoznatost sa susjedstvom, onaj ugodan osjećaj poznavanja klime, prirode i korijena svog djetinjstva, gube svoje prijatelje, svoj posao, društveni status…a ovdje moraju početi sve iznova, od samog početka", kaže Marina Berkman.

Marina Berkman dodaje da u pomaganju drugima u sličnoj situaciji imigranti nalaze smisao te da taj proces i jedne i druge ispunjava osjećajem zadovoljstva.

XS
SM
MD
LG