Linkovi

Koja izborna strategija pobjeđuje?


U ovom trenutku republikanac John McCain ima određenu prednost nad demokratskim protivnicima Barackom Obamom i Hillary Clinton. Senator McCain osigurao je nominaciju svoje stranke i sad se može koncentrirati na prikupljanje novca i pripreme za opću izbornu kampanju koja počinje u rujnu nakon stranačkih nacionalnih konvencija. McCain i dalje u središte svoje kampanje postavlja pobjedu u Iraku i nastavit će naglašavati svoje dugogodišnje iskustvo na polju vanjske politike i nacionalne sigurnosti. McCainova najveća prepreka do pobjede u studenome mogla biti želja javnosti za promjenom.

Nedavna anketa pokazuje da 81 posto ispitanika vjeruje kako se Sjedinjene Države kreću pogrešnim smjerom, a slaba ekonomija obično se negativno odražava na stranku koja kontrolira Bijelu kuću. Šef dopisništva New York Daily Newsa Tom DeFrank nedavno je o tome govorio u jednom programu Glasa Amerike: "Bio bih vrlo vrlo nervozan zbog sveprisutnije atmosfere koja priprema zemlju na promjenu. Ova zemlja želi velike promjene, a kad je na promjene spremna, obično ne ostavlja vladajuću stranku na vlasti".

Put do pobjede je složeniji za oboje demokratskih kandidata jer nijedan od njih još nema potreban broj delegata da osvoji stranačku nominaciju. Zasad Barack Obama vodi u broju delegata i glasovima s primarnih izbora i stranačkih odbora, tako da većina analitičara vjeruje da Hillary Clinton ima tek neznatne izgleda da ga dostigne. Oboje demokrata duboko se ne slaže s McCainovim pogledima o Iraku i predlaže postepeno povlačenje američkih snaga iz te zemlje. Oboje demokratskih kandidata također provode kampanju jedan protiv drugoga. Obama se predstavlja kao osoba koja će ujediniti i koja može privući neovisne glasače, čak i neke republikance. Senatorica Clinton uzvraća da je njeno iskustvo u Kongresu i kao prve dame čini snažnijim demokratskim kandidatom koji bi se mogao suprotstaviti McCinu. Oboje kandidata iskazalo je snagu u obraćanju različitim skupinama glasača.

Stuart Rothenberg objavljuje jedan neovisni politički newsletter ovdje u Washingtonu: "Morate shvatiti da senatorica Clinton puno bolje prolazi kod određenih glasača. Hispanika, žena, starijih osoba, ljudi koji se kreću prema srednjoj klasi, odnosno, demokrata koji dolaze iz nešto manje imućnih obitelji. Senator Obama dobro prolazi kod neovisnih glasača, mladih i, naravno, kod Amerikanaca afričkog podrijetla, kod onih s višom naobrazbom, kod onih koji su bogatiji.

Stručnjaci se slažu da oboje demokratskih kandidata treba više raditi na tome da prošire krug svojih pristaša i budu snažna konkurencija McCainu na općim izborima. Peter Brown radi pri jednom institutu koji provodi ankete na Sveučilištu Connecticut. Kaže da nedavne ankete provedene u državama Florida, Ohio i Pennsylvanija ukazuju na to da Barack Obama mora pojačati svoju podršku među glasačima iz bijelačke radničke klasa: "Otprilike svaki peti demokrat u tim državama kaže da će glasovati McCaina, a protiv Obame, dok tek svaki deseti demokrat kaže da bi glasovao za McCaina u slučaju da mu suparnica bude senatorica Clinton. To je prilična razlika".

S druge strane, Hillary Clinton sučeljena je s drugačijim izazovom. Ona ima najviši negativni rejting od svih kandidata i neki republikanci vjeruju da bi mogla postati "sila ujedinjavanja" za njihovu stranku, ako ona osvoji demokratsku nominaciju. Uzevši u obzir snažne i slabe točke sve troje kandidata, ne treba čuditi da ankete javnog mnijenja nagovještavaju vrlo tijesnu utrku u studenome između McCaina i Baracka Obame ili Hillary Clinton.

XS
SM
MD
LG