Linkovi

Eric Holder - prvi Amerikanac afričkog podrijetla na čelu ministarstva pravosuđa


Eric Holder već je ušao u povijest 1997. godine postavši najviše rangirani amerikanac afričkog podrijetla u pravnom sektoru, kada ga je predsjednik Bill Clinton imenovao za zamjenika ministra pravosuđa
Još jedan bivši zamjenik ministra pravosuđa, Paul McNulty, kaže da bi Holder mogao ponovo ući u povijest ukoliko Senat potvrdi njegovo imenovanje na čelnu poziciju američkog ministarstva pravosudja: “Tako nešto našlo bi se visoko na ljestvici velikih ostvarenja u našoj državi, nakon ogromnog značenja izbora senatora Obame za predsjednika.”

Nakon što je vrlo rano podržao Obaminu kampanju Holder je igrao ključnu ulogu o odabiru senatora Joa Bidena za dopredsjedničkog kandidata. Ovaj bivši tužitelj doktorirao je pravo na Sveučilištu Columbia i radio je u jednom odjelu pri ministarstvu pravosuđa. Također je obnašao dužnost državnog tužitelja za District of Columbia – odnosno područje glavnog američkog grada.

Bivši savezni tužitelj, Richard Ben-Veniste kaže da je Holder visoko kvalificiran za ovu dužnost, te da bi bio izuzetan minister pravosuđa. Iako uživa poštovanje svojih kolega, Holderova služba u ministarstvu pravosudja nije bila bez kontroverzi. Neki kritičari javno su osuđivali nasilni slučaj upada u jedan dom u Miamiju, kada je šestogodišnji dječak Elian Gonzales vraćen svom ocu na Kubu. Holder je također bio izložen kritikama jer se nije javno usprotivio predsjedničkom oprostu Billa Clintona za financijera Marca Richa, koji je pobjegao iz Sjedinjenih Država nakon što je protiv njega bila podignuta optužnica za prijevaru i utaju poreza.

No, s demokratima u većini u američkom Senatu, neki kažu da je potvrda Holdera na ovu dužnost gotovo sigurna: "Ako je Eric i učinio neke pogreške do sada, one nisu bile tako velike. Po mom mišljenju neće predstavljati nikakvu prepreku njegovoj potvrdi na ovu dužnost.”

McNulty kaže da će Holderova potvrda na ovu dužnost biti pozitivan korak za afro - američku zajednicu, zbog uloge ovog ministarstva u provođenju zakona za zaštitu gradjanskih prava: “Ministarstvo pravosuđa već se istaklo svojim postignućima, a s Ericom Holderom na čelu, takav će se pravac daljnje poboljšati.”

Prema nekim izvorima, ukoliko bude potvđen, jedan od Holderovih prioriteta bit će ponovna izgradnja ugleda ovog ministarstva nakon optužbi o političkom mješanju Bijele kuće u rad ministarstva u vrijeme Busheve administracije.

XS
SM
MD
LG