Linkovi

EBay pokazuje znakove starenja


Uspjeh eBaya je dokaz ekonomske moći Interneta. EBay ima više od 200 milijuna članova. Skupovi poklonika - poput ovog u Las Vegasu – više podsjećaju na vjersko hodočašće nego na sastanak poslovnih partnera. Entuzijazmu pridonose preobraćenici poput Dine Bingham, koja kaže da joj je eBay promijenio život. Dina Bingham - inače bivša alkoholičarka - počela je svoj biznis prodaje antikviteta putem Interneta prije osam godina - s 20 dolara i jednim starim kompjuterom. "Prve smo godine zaradili 30 tisuća dolara, što je za nas bilo pravo bogatstvo. Prošle godine smo zaradili 4 milijuna, a ove godine očekujemo šest. Kao kćer rudara iz Utaha mogu reći: ako je to meni pošlo za rukom, onda to može svatko", kaže Dina Bingham.

U skladištu antikviteta, Dina Bingham danas zapošljava 60 ljudi, koju uslužuju tisuće kupaca i nabavljača iz Amerike i inozemstva. O pričama poput njene – 'od trnja do zvijezda' - eBay voli govoriti. Međutim nakon samo 11 godina, tvrtka počinje pokazivati znakove starenja. Brian Cooley urednik je CNET.com-a izvjestiteljskog servisa iz područja elektronike i kompjutera. "U Americi zasigurno su dostigli plato, a vjerojatno i na njemačkom tržištu koje je za njih jako važno. Što se tiče Azije rast im nije zagarantiran kao što se to činilo u ranoj fazi u kojoj su dominirali", kaže Cooley.

To je posebice istina u Kini, koja ima preko 100 milijuna korisnika Interneta. Jim Randle, ekonomski izvjestitelj Glasa Amerike kaže da eBay gubi dio svoje prednosti na račun mlađih tvrtki, kao što je Taobao com, koje u nekim slučajevima nude istu uslugu besplatno. Vrijednost dionica eBaya ove je godine pala za 15 posto, djelomično i zbog kupnje telefonske tvrtke Skype za dvije i pol milijarde dolara. Generalna direktorica eBaya Meg Whitman kaže da će ta kupovina ojačati globalnu prisutnost eBaya, jer će korisnici moći izravno komunicirati s kupcima ili prodavačima diljem svijeta. "Kombinacija eBaya, Paypala i Skype-a je snažnija nego zbroj pojedinačnih dijelova", tvrdi Whitman.

Usprkos rastućoj konkurenciji, eBay je i dalje dominantna sila u svijetu internetskog trgovanja. Procjenjuje se da će do kraja godine eBay ostvariti više od 50 milijardi dolara prometa.

XS
SM
MD
LG