Linkovi

Desire - novi album Tierney Sutton


Jazz vokalist Tierney Sutton priznaje da je inspiraciju za svoj najnoviji album Desire pronašao u glazbi Cola Portera. Na njemu, Sutton je obradila dva klasika Colea Portera, te još nekoliko klasika iz velike američke pjesmarice, uključujući i popularnu skladbu koja je debitirala na Broadwayu prije više od 80 godina.

Skladba Love me or leave me, Waltera Donaldsona i Gusa Kahna, prvi je put izvedena u mjuziklu iz 1928, Whoopee. Originalnu je skladbu izvela zvijezda varijetea Ruth Etting, no od tada su je izvodili mnogi drugi glazbenici, među kojima i Billie Holiday, Sara Vaughan, a 1929.-e Fats Waller izveo je i instumentalnu verziju na klaviru. U svojoj verziji, Tierney Sutton pokazuje talent za izvedbu strastvenih ljubavnih pjesmi, u interpretaciji koja je dijelom lepršava, a dijelom nostalgična.

Tierney je jazz otkrila kasnije nego mnogi drugi umjetnici. Na studiju je diplomirala ruski jezik i književnost, a za jazz se ozbiljnije počela zanimati tek kad je došla na Berklee College of Music. Uskoro je Tierney dobila prvi ugovor za snimanje, nakon čega ju je New York Times nazvao „ozbiljnom jazz umjetnicom koja ovaj umjetnički izraz podiže na jednu novu razinu.“

Izvedba skladbi Colea Portera za Tierney Sutton poznat je teritorij. Kaže da je ponovno pregledala Porterovu pjesmaricu kada je nedavno njen sastav sudjelovao na večeri Porterove glazbe na jednom jazz festivalu. Na albumu Desire, Tierney također izvodi Porterove skladbe It's all right with me i My heart belongs to daddy. Na albumu se pojavljuju i klavijaturist Christian Jacob, bubnjar Ray Brinker, te basisti Trey Henry i Kevin Axt. Poslušajmo ih u izvedbi skladbe Fever.

XS
SM
MD
LG