Linkovi

George Bush: prekid vatre  na Srednjem Istoku mora biti znakovit i poštivan od strane svih


Američki predsjednik George Bush po prvi put se izjasnio o najnovijoj krizi na Srednjem Istoku, rekavši da prekid vatre mora biti znakovit i poštivan od strane svih.

"Još jedan jednostran prekid vatre koji bi vodio do raketnih napada na Izrael nije prihvatljiv. Obećanja od strane Hamasa nisu zadovoljavajuća, mora postojati mehanizam kontrole krijumčarenja oružja terorističkim skupinama u Gazi", rekao je predsjednik Bush.

U svom tjednom subotnjem radijskom obraćanju naciji, sadržaj kojeg je objavljen dan ranije, gospodin Bush je ponovio službeno stajalište Bijele kuće o sukobu. On je rekao da je Hamas otpočeo ciklus nasilja, te da je - otkako je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze - rutinski narušavao primirje raketirajući izraelski teritorij: "Ovaj najnoviji izljev nasilja inicirao je Hamas, palestinska teroristička skupina koju podržavaju Iran i Sirija, a koja poziva na uništenje Izraela", rekao je George Bush.

Gospodin Bush je naglasio da su Sjedinjene Države u punoj mjeri angažirane u naporima za obustavu nasilja, te spomenuo svoje osobne razgovore s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, te čelnicima Egipta, Jordana i Saudijske Arabije. Predsjednik je također rekao da postoji opća zabrinutost oko humanitarne situacije u Gazi, no nije uputio poziv Izraelu da prekine s napadima. U prošlotjednim sukobima poginulo je preko 420 Palestinaca, a oko dvije tisuće ih je ranjeno. Također, četiri Izraelca poginula su u Hamasovim raketnim napadima.

XS
SM
MD
LG