Linkovi

Suradnik - novi roman Johna Grishama


Mnogi vjeruju da je ogromni komercijalni uspjeh pravničkih trilera Johna Grishama zaslužna činjenica da je Amerika opsjednuta zakonima, njihovim posljedicama i neizvjesnostima. U svom najnovijem romanu Suradnik, dvadeset i drugom po redu, Grishamov glavni junak, ucijenjen je i primoran da radi kao "krtica" za jednu uglednu newyoršku odvjetničku tvrtku.

Kyle McAvoy odrastao je u odvjetničkoj tvrtci svog oca u Pennsylvaniji. Studira pravo na Sveučilištu Yale, odličan je student i njegova budućnost kao da ima bezgranične potencijale. Međutim, tu je i jedna mračna tajna iz njegovih studentskih dana, koju pokušava zaboraviti. Te se tajne – video snimke – dočepaju pogrešni ljudi i Kyle je primoran prihvatiti posao koji ne želi – iako je riječ o poslu o kakvom sanja većina studenata prava. Tri mjeseca nakon što je diplomirao na Yaleu zapošljava se kao suradnik, odnosno mlađi partner, u najvećoj odvjetničkoj tvrtci na svijetu, gdje se od njega očekuje ne samo da prakticira svoje odvjetničko umijeće, već i da laže, krade i sudjeluje u prevari koja bi ga mogla odvesti u zatvor, ako ne i ubiti.

John Grisham kaže da je Suradnik roman o svijetu newyorških odvjetničkih mega-tvrtki: "Istraživanje građe za ovu knjigu bilo je fascinantno. Nisam otišao u neku veliku newyoršku tvrtku, iako sam na to bio spreman i čak planirao. Postoji mnogo blogova koje pišu suradnici u odvjetničkim mega-tvrtkama koji nisu zadovoljni s onim što rade. To je za mene bila prava riznica. Inače dosad nisam pisao o tim velikim odvjetničkim tvrtkama, iako sam to odavno želio".

Na mnogo načina glavni junak Suradnika podsjeća na Mitcha McDeerea, glavnog junaka Tvrtke, prvog Grishamovog trilera koji je postao bestseller – mladi, bistri i atraktivni odvjetnik idealist koji upada u masu problema i vrlo brzo u praksi nauči kako stvarni svijet funkcionira. U Tvrtci negativac je organizirani kriminal, mafija, koja kontrolira jednu odvjetničku tvrtku. U novom romanu 'loši momci' su odvjetnici koji rade za jednog velikog vojnog kontraktora – očito prošla su vremena kad su dubiozni likovi obavljali prljavi posao za ljude poput Vita Corleonea, danas svoje usluge prodaju tvrtkama koje podsjećaju na Halliburton.

John Grisham kaže da je godinama primao pisma u kojima su ga čitatelji tražili da napiše triler koji bi bio sličan Tvrtci: "Rekao sam sam sebi ponovno ću rekreirati atmosferu koju sam stvorio u Tvrtci, staromodnu priču bez nekih velikih pouka i propovijedi i da vidim koliko brzo ću u tome uspjeti. Dobro se sjećam svih svojih dvadeset i dvije knjige i za svaku vam mogu reći kako je nastala, što ili tko me je naveo na pisanje, odnosno inspirirao radnju. No ne mogu navesti neki konkretni događaj koji me inspirirao na pisanje ove knjige".

Međutim, za razliku od mnogo hvaljene Tvrtke i drugih ranijih Grishamovih djela, kritičari zamjeraju autoru da je u ovom romanu stvorio jednodimenzionalne likove i da je od odvjetnika i osoblja odvjetničkih tvrtki napravio karikature. Kao i sve druge pravničke trilere Johna Grishama i Suradnika – The Associate - je objavila izdavačka kuća Doubleday iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG