Linkovi

Priručnici za glupane - hit u američkim knjižarama


U Americi, kao i u drugim zemljama, čovjeka ćete uvrijediti ako ga nazovete glupanom ili idiotom. Mogli biste čak dobiti i šakom po nosu.

Usprkos tome, milijuni ljudi kupuju knjige s naslovima poput Priručnik vina za glupe, ili Prirucnik za motocikle za idiote. Ako nemamo pojma o meditaciji, investiranju na burzi ili bugarskom jeziku, onda nam ta uvreda – da nas autor knjige zove 'idiotom' - zapravo, ne smeta. Mislimo – ma, možete nas zvati glupima, ali samo nam pokažite kako se postavljaju pločice u kupaonici ili kako se plete vesta.

Vec sedamnaest godina, to je upravo ono što ove knjige čine – na razumljiv I jednostavan način, uz mnogo ilustracija, pružaju jednostavna upustva i pokazuju kako se savladava određene građa. Ako na primjer želite tetovažu, nadjite 'prirucnik za idiote' koji obradjuje upravo tu temu. Ako zelite minijaturnog psa, tu je knjiga Čiuaua za glupe. Postoji čak i Priručnik za idiote za nešto što se zove Webkinz - što god to bilo - dok nas Priručnik za kronične bolove za glupe potiče na razmišljanje o tome kome li se obraćaju svi oni pametni, kad imaju kronične bolove. Uz to, sada možete naći i video instrukcije za glupe.

Postoji čak i Prirucnik za biokemiju za glupe. Priručnik za neurokirurgiju za glupe ne postoji - barem ne za sada.. Više of 125 milijuna primjeraka različitih priručnika 'za glupe' i 'idiote' prodano je od 1991 godine, kada se na tržištu pojavila prva knjiga ovakve vrste, Priručnik za kompjutorski program DOS za idiote. Od tada, priručnici za idiote i glupe obećavaju da će nas naučiti kako da uredjujemo vrt, farbamo kuću, pa čak i kako da odgajamo djecu. Knjige iz ove serije prevedene su na 39 jezika a tiskane su u 40 zemalja, što znači da sada one pomažu i drugim idiotima, strancima, a ne samo onima koji žive u Americi.

XS
SM
MD
LG