Linkovi

Amerikanci sve manje voze


Zbog skupog benzina, Amerikanci mijenjaju vozačke navike. Savezna uprava za autoceste javlja da su Amerikanci u svibnju automobilima prešli 15 milijardi kilometara manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Od studenog prošle godine do svibnja ove godine, Amerikanci su svojim automobilima prešli oko 65 milijardi kilometara manje nego godinu dana ranije. Slikovito rečeno, to je otprilike ista daljina kao da vozite do sunca i nazad - 215 puta. James Ray iz Savezne uprave za autoceste kaže da ovakav pad vožnje do sada nikad nije bio zabilježen: "Možemo primijetiti korijenitu promjenu u načinu odlučivanja – gdje i kada putovati".

Građani kažu da nisu samo cijene benzina odgovorne za smanjeno korištenje automobila. Tome je pridonijelo i loše stanje ekonomije te opće poskupljenje roba i usluga. Gdje su onda svi ti vozači? Prema Američkoj udruzi javnog prijevoza, mnogi su počeli koristiti javni prijevoz. U prva tri mjeseca ove godine, više od dvije i pol milijarde putovanja Amerikanci su obavili javnim transportom - oko 88 milijuna više nego godinu dana ranije. Kako bi uštedjeli na benzinu, neki građani Los Angelesa po prvi su puta počeli koristiti gradsku podzemnu željeznicu. Sve je popularniji i carpooling - na posao se putuje zajedno sa kolegama, koristeći svakoga dana drugi automobil. Također, Amerikanci se sve češće odlučuju na rad od kuće tako da niti ne putuju na radno mjesto. Alan Pisarski konzultant je za pitanja prometa.

"Mislim da puno ljudi jednostavno ostaje doma – odgađaju svoja putovanja ili ih skraćuju. Uglavnom, smanjuju ih, i ja mislim da se to vrlo negativno odražava na naše društvo".

Ekonomski stručnjaci kažu da je učestalo izbjegavanje automobila dovelo do izvjesnog pojeftinjenja benzina. No, bez obzira na to da li cijene rastu ili padaju, stručnjakinja za psihologiju tržišta Kit Yarrow kaže da se način razmišljanja I ponašanja američkih potrošača mijenja: "Mislim da će te promjene biti trajne. Svjedoci smo promjena u našoj kulturi, pogotovo što se tiče automobila koji prekomjerno troše gorivo".

Iako ekolozi pozdravljaju ovaj trend, manja potrošnja benzina smanjuje financiranje nekih cestovnih projekata. Naime, prihodi od saveznih poreza na benzin koriste se za održavanje američkih autocesta.

XS
SM
MD
LG