Linkovi

Ratni veterani žrtve alkoholizma


Američko ministarstvo obrane razmatra dugoročne utjecaje koje vojnaslužba ima na zdravlje. Znanstvenici koji se bave ovom tematikom usporedili su konzumiranje alkohola medju američkim vojnicima prije i poslje služenja u ratu.

Isabel Jacobson kaže da su ona i njene kolege primjetili vrlo ozbiljne probleme: "Zamjetili smo povećani rizik u novim slučajevima prekomjernog konzumiranja alkohola, i u novim slučajevima gdje osoba konzumira pet ili više alkoholnih pića odjednom, te u novim slučajevima problema vezanih za konzumiranje alkohola."

Istraživanje obuhvaća vise od četiri tisuće i 800 muškaraca i žena koji su odgovarali na pitanja vezana za prekomjerno konzumiranje alkohola. Pokazalo se da su sljedeće grupe najpodložnije prolemima s alkoholm po povratku kući: žene, zatim vojnici oba spola mladji od 20 godina, kao i takozvani gradjani - vojnici, koje se ne šalje često u službu u stranim zemljama.

Kod takozvanih gradjana - vojnika, najčešće pripadnika Nacionalne garde i rezervista, rizik od problema vezanih uz alkohol je 50 posto veći nego kod onih koji nisu bilu u ratu: "Kod vojnika koji su direktno sudjelovali u ratnom sukobu nismo primjetili iste rezultate kao kod onih koji nisu imali takva iskustva, a bili su u ratnoj zoni. To nas navodi na zaključak da je izravno iskustvo u ratnim sukobima, a ne sama činjenica da su poslani u ratno područje, odgovorno za povećani rizik od prekomjernog konzumiranja alkohola," kaže Jacobsen.

Istraživanje je pokazalo da profesionalni vojnici nisu imali povećan rizik od prekomjernog korištenja alkohola po povratku kući. Znanstvenici pri ministarstvu obrane kažu da im je cilj pomoći vojsci da uspostavi bolji program prevencije problema vezanih uz alkoholizam kao i lječenja. Takodjer žele vojnicima pružiti odgovarajucu obuku dok se pripremaju za ratne sukobe, kako bi bili svjesni mogućih problema vezanih uz alkohol.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the American Medical Association.

XS
SM
MD
LG