Linkovi

Američki predsjednici  i njihovi "najbolji prijatelji"


Bivši američki predsjednik Harry Truman jednom je rekao: ako u Washingtonu želite imati prijatelja, nabavite si psa. Možda je baš to razlog što je tijekom velikog dijela američke povijesti u Bijeloj kući uvijek bilo pasa. Međutim, odabir psa Prve američke obitelji nikad nije bio očekivan s tolikim uzbuđenjem kao nakon izbora Baracka Obame za predsjednika.

Činjenica da pas živi u predsjedničkoj palači u Americi nije ništa novo niti neobično. "Mislim da je bivši američki predsjednik Calvin Coolidge bio taj koji je jednom rekao: ‘Čovjek koji ne voli pse ne zaslužuje da bude u Bijeloj kući,’ navodi Roy Rowan su-autor knjige First Dogs: American Presidents and their Best Friends, “Prvi psi: američki predsjednici i njihovi najbolji prijatelji.” Kaže da su on i njegovi kolege, radeći na ovoj knjizi, otkrili da su svi predsjednici počevši od Georgea Washingtona – osim možda dvojice ili trojice za koje nisu sigurni - imali psa, čak i prije nego što je postojala Bijela kuća. George Washington imao je nekoliko pasa. Njegov vjerni Sweetlips pratio ga je i u borbe u američkom Ratu za neovisnost. Neki su prvi psi, naravno, bili popularniji od drugih. Jedan od omiljenijih, kaže Roy Rowan, pripadao je Franklinu Rooseveltu:

"Fala je bio mali crni škotski terijer Franklina Roosevelta. On ga je svuda vodio sa sobom – čak i na krstaricu USS Savannah, kad su Roosevelt i Churchill potpisali Atlansku povelju. Tada je i Churchill doveo svog psa Rufusa. Mislim da su se oba psa dobro zabavila, baš kao i njihovi vlasnici, američki predsjednik i britanski premijer", tvrdi Rowan.

Jedan je pas čak pomogao preokrenuti rezultat predsjedničkih izbora. 1928. godine, kaže Rowan, konzervativni kandidat Republikanske stranke Herbert Hoover doimao se preukočen i preozbiljan za pobjedu na izborima. Zbog toga su organizatori njegove kampanje odlučili napraviti izborne postere na kojima se Hoover pojavljuje sa svojim velikim policijskim psom, pojašnjava Rowan. King Tut, kako mu je bilo ime, dao je svom gospodaru jedan topliji imidž i s njim se uselio u – Bijelu kuću!

"Predsjednik Warren Harding, na primjer, imao je erdel terijera kojeg je nazvao Laddie Boy. Njega je koristio kad bi u intervjuima kritizirao političare iz oporbe, tako da je izgledalo kao da govori pas, pa se predsjednik nije držao odgovornim kad bi ružno govorio o drugim političarima. A tu je i primjer predsjednika Clintona, koji je usred skandala s Monikom Lewinsky odjednom nabavio psa Buddyja, čokoladnog labradora, kako bi ublažio skandal. Tako su predsjednici ponekad svoje pse koristili kao oruđe za odvraćanja pažnje javnosti", navodi Rowan.

Iako su psi bili omiljeni ljubimci predsjednika u bližoj povijesti, nije uvijek bilo tako – kaže Claire McLean, osnivateljica Muzeja predsjedničkih ljubimaca: "Nekad su popularni bili konji, nakon toga i ptice. Prvi američki predsjednici nisu bili previše naklonjeni psima. No, oni su preuzeli primat u predsjedničkim uredima zahvaljujući svojoj privrženosti domu i ljudima općenito. Stoga ih je i američka javnost lako prihvatila".

Možda niti jedan predsjednički pas nije zadobio toliko pažnje kao Bo Obama, čak i prije nego što je stigao u Bijelu kuću. Autor “Prvih pasa” Roy Rowan priča kako je portugalski vodeni pas bio poklon nedavno preminulog senatora Edwarda Kennedyja, koji je i sam bio veliki ljubitelj pasa: "Večer uoči izbora, predsjednik Obama je u svom govoru u Chicagu spomenuo da planira svojim kćerima nabaviti psa. Brojni ljubitelji pasa, kao i uzgajivači širom Sjedinjenih Država, predlagali su mu različite pasmine. No, predsjednikova kći Malia alergična je na neke vrste pasa. Zbog toga su se odlučili na portugalskog vodenog psa jer mu ne otpada dlaka".

Roy Rowan kaže da su psi, baš kao i u svijetu slavnih i poznatih osoba, postali važan dio imidža i prve američke obitelji.

XS
SM
MD
LG