Linkovi

Ljetni dokumentarci stižu u američka kina


Ugurani između multimilijunskih holivudskih hitova, u američkim se kinima prikazuje i nekolicina dokumentarnih filmova, koji doživljavaju dobar prijem kod publike. Alan Silverman pogledao je za nas tri takva filma: "Heart of the Game" – o jednoj srednjoškolskoj ženskoj košarkaškoj ekipi, zatim "Who Killed The Electric Car" – o tužnoj povijesti automobila koji ne zagađuje okoliš, i "Wordplay", dokumentarac o razbibrizi koja je strast milijuna ljudi: križaljkama.

Film "Wordplay" vodi gledatelje u svijet rješavača križaljki na takmičarskoj razini, i to onoj najvišoj: na nacionalno natjecanje koje se svake godine već tri desetljeća održava u Stamfordu, u Connecticutu. Prikazan je i niz ljudi kojima je rješavanje križaljki prava strast, od onih koji to rade svakodnevno na putu za posao, pa do slavnih ličnosti i svjetskih čelnika.

'To me uvijek opuštalo, a ponajviše u vrijeme dok sam bio u Bijeloj kući, kada mi je, bar na trenutak, odvraćalo misli od dnevnih zbivanja,' kaže bivši predsjednik Bill Clinton, jedan od ljubitelja križaljki, intervjuiranih u filmu "Wordplay". U središtu filma je velemajstor križaljki Will Shortz. On je osnovao i vodi nacionalno natjecanje, no najpoznatiji je kao urednik dnevnih križaljki lista "New York Times".

"Moj najomiljeniji upit koji sam ikada postavio u nekoj križaljci je onaj koji za odgovor ima 'spiralno stepenište'. Igrom riječi upit se mogao shvatiti kao 'vodi na slijedeći kat' ili 'vodi u slijedeću priču'. Volim takve upite koji odgonetača povedu vijugavim putem kroz ljepote jezika. Očito, to vole i odgonetači", kaže Shortz.

Jedan značajan potez u zaštiti okoliša koji je propao – ili mu, ovisno o perspektivi gledatelja, nije bilo dozvoljeno da uspije! – tema je dokumentarnog filma "Tko je ubio električni auto". Film je kronika povijesti nedavne kalifornijske odredbe o čistom zraku, prema kojoj je određeni postotak automobila prodanih u toj saveznoj državi morao biti u kategoriji 'bez ikakvog otpuštanja štetnih plinova'. Proizvođači automobila odgovorili su električnim automobilima, među kojima se ponajviše isticao EV-One kompanije General Motors.

No, redatelj filma Chris Paine kaže da su mu intervjui s vozačima, inžinjerima i dužnosnicima pokazali da su proizvođači automobila, naftne kompanije, pa čak i vladine agencije stavljali prepreke na putu razvoja električnog automobila. "Gotovo nitko u javnosti ne zna da su se u Sjedinjenim Državama prodavali električni automobili. Ukratko rečeno: Kalifornija je natjerala proizvođače automobila da proizvode takve aute. Proizveli su ih nekoliko tisuća … svi: i Ford, i GM i Toyota. To su bili, vjerojatno, tehnološki najnapredniji automobili sa svojim potpuno elektroničkim dizajnom, bez motora na unutrašnje sagorijevanje – sve ono o čemu govori film. No, kada su automobilska i naftna industrija uvidjele koliki je ulog na vagi, odmah su obustavile takvu proizvodnju i ogromnim pritiskom doveli do povlačenja tog zakona u Kaliforniji", kaže Paine.

Kako kaže Chris Paine, ironija – ili tragedija! – čitave priče je da su proizvođači automobila govorili da potrošači nisu željeli električne automobile. U stvarnosti, praktički sve automobile EV-One uništio je proizvođač premda su njihovi vlasnici nudili da ih otkupe.

Zvijezde optimističke priče dokumentarca "The Heart of the Game" su članice srednjoškolske košarkaške ekipe i njihov nekonvencionalni trener iz Seattlea. Bill Resler je profesor poreznog prava koji se odlučio na treniranje srednjoškolskih košarkašica iz ljubavi prema tom sportu i u nadi da će pomoći djevojčicama iz škole Roosevelt High da uspiju u natjecanju. One su i postigle uspjeh, ali je trenera Reslera svejedno iznenadilo zanimanje redatelja Warda Serrilla da o tome snimi film.

"Kada je rekao da želi snimiti način na koji ih ja treniram, to mi se učinilo vrlo čudnim, nisam vidio nikakvog razloga za tako nešto. Onda, dok je stalno bio s nama i snimao svaki i najmanji detalj, ja sam se pitao: što si on misli dok to snima? Zar stvarno misli da u tome ima nešto više od samog treninga. Kad sam na koncu vidio film, ostao sam zaprepašten: nisam mogao vjerovati da je tako dobro uspio 'uhvatiti' emocije onoga kroz što prolaze te tinejđerke", kaže Resler. Narator filma "The Heart of the Game" je rapper i glumac Chris 'Ludacris' Bridges.

XS
SM
MD
LG