Linkovi

Detroit Auto Show 2008


Na sajmu je predstavljeno 700 automobila iz svih većih kompanija diljem svijeta uključujući domaće proizvođače poput General Motorsa, Forda i Chryslera. Po prvi put javnosti je predstavljeno oko 50 novih modela. Američki proizvođači uložili su velike napore u proizvodnju automobila s niskom emisijom štetnih plinova, u vozila s učinkovitijom potrošnjom goriva uključujući one s hibridnim motorima, vozila koja se pokreću na etanol i bio-diesel goriva. General Motors je objavio da je uložio dosta kapitala u kompaniju Cosaka Incorporated, tvrtku iz Illinoisa koja tvrdi da je razvila jeftiniju tehnologiju za proizvodnju etanola, alkoholskog goriva koje se dobiva iz biljaka. Većina etanola danas se dobiva iz kukuruza, a ova kompanija namjerava upotrebljavati i druge materijale poput stabljika kukuruza i piljevine.

Predsjednik General Motorsa Troy Clark izjavio je za Glas Amerike da se njegova kompanija ne smije više oslanjati isključivo na benzin za pokretanje automobila General Motorsa:" Sljedećih 25 godina, možda i dulje, izgledat će dijelom kao početak automobilske industrije, početkom 20. stoljeća. Bit će mnogo propulzijskih sustava. Danas u Sjedinjenim Državama 96 posto automobila pokreće se benzinom. To treba promijeniti."

Clarke dodaje da se industriju pogrešno kritizira za sporost na polju inovativnosti. On kaže da je General Motors počeo razvijati automobil na električni pogon prije više godina te da je također razvio niz vozila s učinkovitijom potrošnjom benzina: "Sada imamo osam hibridnih modela na tržištu, a od danas pa do, vjerujem, kraja slijedeće godine izbacit ćemo ih još 16. Dakle, vjerujemo da se može učinkovito nadmetati na polju hibridnih automobila. No nikad nismo odustali ni od naše vizije o električnom automobilu".

General Motors još uvijek testira baterije kojima bi se pokretao Chevrolet Volt, napredni električni automobil na hibridni pogon, koji je prvi put predstavljen na ovom sajmu prošle godine, ali još neće biti u prodaji nekoliko godina. Novinarski veteran u ovom polju Paul Einstein kaže da proizvođači koriste sajam u Detroitu kako bi predstavili inovacije: "Ovo je mjesto na koje proizvođači dolaze, ne samo kako bi pokazali svoja vozila potrošačima, već kako bi komunicirali s globalnim medijima. Ovo je mjesto na kojem se može komunicirati s malim blogerima iz Češke, ali i velikim medijskim kućama u Sjedinjenim Državama. Stoga ne čudi da su ovdje doslovno svi svjetski proizvođači uključujući pet kineskih kompanija koje se pokušavaju probiti na sjeverno-američko tržište u slijedećih nekoliko godina".

Proizvođači automobila stavljaju naglasak na učinkovitiju potrošnju goriva i smanjenje zagađivanja no, također, oni pokazuju velike kamione, terenska vozila i luksuzne automobile koje odlikuje velika potrošnja benzina. Paul Einstein kaže da se radi o odgovoru na daljnjoj potražnji tržišta za ovakvim automobilima:"Realnost je da Amerikanci vole velike, snažne automobile koji imaju sposobnost vuče tereta. Bilo bi nerazumno da kompanije prestanu proizvoditi ove velike automobile i počnu proizvoditi samo mala vozila koja troše malo benzina. Ovdje postoji tržište za velike automobile".

Einstein kaže da američki proizvođači pokušavaju zadovoljiti potražnju tržišta za takvim automobilima dok istodobno pokušavaju ispuniti nove standarde o potrošnji koji su izglasani u Washingtonu. To bi u budućnosti mogao biti veliki izazov za američke kompanije koje se bore sa stranom konkurencijom. Inače, Sajam automobila u Detoritu prvi put je održan 1907. godine kao lokalna priredba, a prije 20 godina postao je međunarodna priredba. Sajam, ipak, još uvijek organiziraju lokalni prodavači automobila s područja Detroita.

XS
SM
MD
LG