Linkovi

Denver domaćin predizborne konvencije Demokratske stranke


Kad je Denver izabran za domaćina konvencije Demokratske stranke, prije više od godinu i pol dana, Cameron Moody, stigao je u taj grad. Taj veteran u organizaciji četiri konvencije demokratske konvencije kaže da Denver ima neke osjetne prednosti pred drugim velikim američkim metropolama:

"Prvo, Denver ima jednu zračnu luku nasuprot tri do pet koliko ih imaju drugi gradovi što znači da se možemo bolje organizirati za doček gostiju. Također, dvorana u kojoj će se održati konvencija, Pepsi Centar, blizu je središta grada, ali ne i u samom centru, što je idealno s aspekta parkinga, transporta i sigurnosti".

U tri gradska sportska borilišta Denver je ugošćivao i veći broj ljudi, ali konvencija Demokratske stranke ipak će biti najznačajniji događaj u gradu što se tiče sigurnosti. Gradonačelnik Denvera John Hickenlooper kaže da njegovo osoblje surađuje s lokalnim, državnim i saveznim dužnosnicima kako bi se zajamčila sigurnost delegata, posjetitelja, političara i prosvjednika. Organizatori također s ponosom ističu da će ovo biti jedan od ekološki najosvještenijih političkih skupova. Dvorana će koristiti električnu energiju dobivenu od vjetra i sunca, a svijetlost će pružati visoko učinkovite žarulje. Izaslanike i važne goste vozit će autobusi na hibridni pogon te flota automobila s malom potrošnjom goriva dok će se drugi gosti moći koristiti besplatnim biciklima.

Gradonačelnik Hickenlooper kaže da će ovi potezi pokazati cijelom svijetu predanost Denvera smanjenju potrošnje energije: "Imali smo čitav dan seminara s operatorima hotela i restorana kako bi ih podučili štednom korištenju vode i energije, boljoj reciklaži…. Ako ovo učinimo «najzelenijom» konvencijom u povijesti ta praksa će se raširiti".

Tijekom dana delegati će raditi na pitanjima od značaja za njihovu saveznu državu. Oni će se moći priključiti međuvjerskim skupovima ili raditi na raznim projektima. U poslijepodnevnim i večernjim satima obično su zakazani govori, zabava i prebrojavanje glasova za predsjedničke kandidate. Za financiranje svih događanja Demokratska nacionalna konvencija i lokalni odbori demokratske stranke pripremili su proračun od preko 40 milijuna dolara. Na konvenciji će raditi i veliki broj dragovoljaca poput Jonesa Izioma, podrijetlom iz Nigerije, koji se prijavio kao volonter svega nekoliko dana nakon što je postao američki državljanin u ožujku: "Vrlo sam uzbuđen jer ću biti među onima koji će izabrati predsjednika Sjedinjenih Država. Uzbuđen sam jer sam dio povijesnog procesa".

Iziomo je među 26 tisuća dobrovoljaca koji su se javili za rad na konvenciji Demokratske stranke. To je znatno više od potrebnog broja no organizatori planiraju uporabiti što je moguće više volontera. Glasnogovornik Organizacijskog odbora Demokratske nacionalne konvencije Chris Lopez kaže da nakon skupa želi čuti pohvale: "U četvrtak, kad zaključimo konvenciju, i u petak ujutro želimo čuti mišljenja delegata, medija, svih….želimo čuti: «Denver je obavio odličan posao kao domaćin konvencije. Ovo je bila najbolja konvencija do sad».

Još jedna mjera uspjeha bit će ekonomski učinak konvencije koji se procjenjuje na 160 milijuna dolara. Bilo kako bilo, na kraju konvencije 28. kolovoza sve će oči jamačno biti uprte u Baracka Obamu koji će prihvatiti predsjedničku nominaciju svoje stranke na stadionu u Denveru pred oko 75 tisuća ljudi.

XS
SM
MD
LG