Linkovi

Demokratska konvencija u Denveru - ponovo nakon 100 godina
Proteklo je stotinu godina od kada se Demokratska stranka okupila u Denveru kako bi i službeno nominirala predsjedničkog kandidata.

Povijest Denvera vuče svoje korijene od dana zlatne groznice iz 1858. godine kad je otkriće zlata dovelo more avanturista na mjesto na kojem se spajaju dva vodena toka, Cherry Creek i rijeka South Platte, a što je danas središte Denvera. Svega se nekoliko tragača za zlatom doista obogatilo, a mnogi koji su ostali postali su farmeri ili su se nastavili baviti traganjem za zlatom. 1908. godine, nešto više od 30 godina nakon što je Colorado i službeno postao savezna američka država Denver je izabran za domaćina Nacionalne konvencije Demokratske stranke.

Konvencija, koja se održava svake četiri godine, upriličena je godinu dana kasnije. Kako javlja povjesničar Sveučilišta Colorada, Tom Noel, Denver je izabran zbog vizije gradonačelnika Roberta Speera: "On se nadao pretvoriti Denver u Pariz u malom, a uzori su mu bili i Washington D.C. i Berlin. Zahvaljujući njemu Denver ima niz parkova i krasni gradski centar i veliki novi auditorij za velike skupove, drugi najveći u zemlju u to vrijeme. Upravo je taj centar pomogao u privlačenju demokrata u Denver 1908. godine".

Ispred centra stranački delegati su se usred ljetne vrućine mogli rashladiti snijegom koji je vagonima dovezen s vrhova obližnjeg planinskog masiva Rocky Mountains. Čak su doveli 40 Indijanaca iz plemena Apache koji su izvodili ratne plesove. Kako kaže Tom Noel lokalni mediji ovako su izvijestili o tom događaju: "Bilo je jako teško razlikovati Indijance od demokrata osim što su demokrati vikali cijelo vrijeme i nosili više bedževa".

Troškovi osiguranja koji se danas kreću oko 50 milijuna dolara za neku konvenciju nisu bili ni blizu toliki 1908. godine. Tada je za osiguranje bilo zaduženo nekoliko detektiva Pinkertonove agencije i denverskih policajaca koji nisu bili na dužnosti. Jedini problem tada su bili džepari i jedna masovna tučnjava nakon koje je uhićeno 40 ljudi. Demokratski predsjednički kandidat te godine bio je William Jennings Bryan koji je, kao i Barack Obama, bio odličan javni govornik. Noel dodaje da postoji još paralela između 1908. i 2008. godine.

Ekonomija je tada također bila u problemima, postojalo je protivljenje nepopularnom ratu u inozemstvu te se govorilo o potrebi većih prava žena. Današnji gradski očevi Denvera nadaju se da će preko 40 milijuna dolara koji će biti utrošeni u pripremama i tijekom konvencije pomoći ekonomskom rastu i turizmu regije. Noel kaže da su organizatori imali istu ideju 1908. godine kad je rudarska industrija bila na rubu kolapsa.;

"Oni su počeli promovirati turizam i konvencije. Lokalni Ured za konvencije i Centar za posjetitelje osnovani su iste godine kako bi pokušali privući dodatne skupove u grad nakon odlično organizirane konvencije demokrata".

Ove godine nema planova za dovoženje snijega s planinskih vrhova kako bi se delegati rashladili no oko 50 tisuća posjetitelja imat će priliku otkriti živu urbanu zajednicu koja se ponosi mudrim izborom gradskih očeva od prije stotinu godina da Denver postane dobar domaćin raznim konvencijama.

XS
SM
MD
LG