Linkovi

Death Sentence - novi film Kevina Bacona


Zastanak kasno navečer na zapuštenoj benzinskoj crpki znači – naći se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Kada pripadnici jedne ulične bande upadnu u malu trgovinu na crpki, da bi opljačkali kasu, u svom napadu oni ubiju tinejdžra koji čeka da plati svoj napitak. Njegov otac, za to vrijeme, bespomoćno gleda s druge strane prozorskog stakla. Naizgled, reakcija inače mirnog biznismana Nicka na bol zbog smrti sina je da se zakopa u posao. No, iznutra, žeže ga gnjev; ovaj miroljubivi čovjek kupi pištolj, pronađe ubojicu svog sina i kazni ga onako kako smatra potrebnim – život za život.

Kevin Bacon glumi ožalošćenog oca, koji postane opsjednut osvetom. Otac dvoje djece u stvarnom životu, Bacon kaže da ga je ova uloga natjerala da razmišlja o najgoroj mori svakog roditelja, o onome o čemu se uopće ne želi razmišljati – gubitku djeteta.

"Morao sam prodrijeti u te osjećaje jer sam ih morao i prepoznati i koristiti u vlastitoj glumi. Moji vlastiti odnosi s mojom djecom i dubina mojih osjećaja prema njima rezervoar su iz kojega je proizašla i moja interpretacija lika Nicka Humea, premda mislim da uopće nisam poput njega. Vrlo je teško crpiti iz vlastitih emocija prema svojoj djeci … stres koji se vidi na mom licu u filmu nije uvijek bio samo make-up i gluma", kaže Kevin Bacon.

Kako se razvija film, tako se povećava i broj žrtava u Nickovom pohodu osvete za sina. Kevin Bacon kaže da je razumio izbor svog lika da na nasilje odgovori nasiljem, ali da ga ne može odobravati.

"Moj lik kaže u jednom trenutku: ne znaš što bi učinio sve dok se ne nađeš u takvoj situaciji'. Mislim da je to djelomično istinito, ali, da smo napravili film u kojemu na kraju moj lik stoji obasjan suncen, uz slavodobitnu glazbu, dok se iza njega vije zastava, osjećao bih da smo unijeli dozu neodgovornosti u film. Meni se činilo da je njegov izbor bio strašan … strašan … fatalna greška. Na kraju filma, vidi se da gotovo nema više ničega što je volio i do čega mu je bilo stalo … i da je to sve njegova krivnja. Vidi se koliku je strašnu cijenu platio za svoju fatalnu odluku", kaže Kevin Bacon.

U filmu "Smrtna osuda" pojavljuju se Kelly Preston kao Nickova supruga, Aisha Tyler kao policijska detektivka koja sumnja da je on uzeo zakon u vlastite ruke, Garrett Hedlund kao vođa ulične bande, te John Goodman kao ljigavi prodavač oružja koji opskrbljuje obje strane u ovom osvetničkom ratu. Scenarij film temelji se na itom romanu koji je inspirirao i seriju filmova Charlesa Bronsona o osveti zločincima, "Death Wish", sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

XS
SM
MD
LG