Linkovi

Dan kad je Zemlja stala - novi film Keanu Reevesa


Film “Dan kad je Zemlja stala,” prvi je put prikazan u kinima 1951. godine: vanzemaljac Klaatu i impozantan robot Gort posjetili su Zemlju sletivši na elipsu u Washingtonu. Originalna verzija filma, u režiji Roberta Wisea, odražavala je zabrinutost poslijeratne publike koja se pokušavala uhvatiti u koštac sa širenjem nuklearnog naoružanja. I u ovogodišnjoj verziji tog filma, temeljenoj na scenariju iz originala, također se pojavljuje posjetitelj Klaatu s visokim, moćnim robotom. No, oni slijeću u njujorški Central Park i – kao i u originalu – njihovi motivi su od samog početka sumnjivi.

Redatelj filma Scott Derrickson misli da znanstvena fantastika filmašima i dalje pruža priliku da zabavljaju publiku, ali i da dotaknu važna društvena pitanja: "To je razlog zbog kojeg sam želio napraviti ovaj film. Mislim da je originalni film obradio tadašnja strahovanja od Hladnog rata i mogućeg masovnog istrebljenja svih vrsta nuklearnom bombom. Mislim da je opasnost s kojom se nosimo u modernom svijetu drugačije prirode. Ne radi se tu toliko o strahu koliko o priznanju naše sklonosti ka samouništenju, te o odnosu prema našem planetu. To postaje istinska i neminovna prijetnja. To su dva glavna društvena problema koja su zamijenila socijalne probleme obrađene u originalu".

Keanu Reeves, poznat kao Neo koji pokušava spasiti čovječanstvo u seriji filmova “The Matrix,” igra još jednu ulogu potencijalnog izbavitelja u liku Klaatua: "Mislim da je to priča našeg vremena. Svidio mi se njen pozitivan aspekt: da u vrijeme krize, kad se nađemo na raskršću, iz nas proizlazi ono najbolje što kao jedna od vrsti na ovom planetu možemo pokazati".

Jennifer Connelly igra Helen, majku udovicu i znanstvenicu čija stručnost i nezasitna znatiželja je dovodi oči u oči s vanzemaljcem kojeg toliki ljudi na Zemlji nalaze zastrašujućim: "Sviđa mi se ideja da je ona malo impulzivna i vrlo hrabra. Ona je astro-biologinja. Proučavala je život na Zemlji u ekstremnim uvjetima i razmišljala o mogućim drugim svjetovima. A pred njom se pojavilo to biće koje ju je u potpunosti iznenadilo jer nije odgovaralo ničem što je predvidjela. Ali ona je zapanjena i u njega gleda sa strahopoštovanjem".

U filmu se pojavljuje i Jaden Smith, sin glumca Willa Smitha, kao dječak koji pomaže naučiti Klaatua što znači biti čovjekom. John Cleese igra briljantnog znanstvenika, doktora Barnhardta, a tu je i Kathy Bates. Robort Gort stvoren je vrlo realistično izvedenim digitalnim vizualnim efektima. Scenarij je napisao David Scarpa, a popratnu, prikladno eteričnu glazbu, Tyler Bates.

XS
SM
MD
LG