Linkovi

65-obljetnica iskrcavanja u Normandiji


Široke, pješčane plaže protežu se velikim dijelom ove obale u sjevernoj Francuskoj. To je dobro mjesto za šetnju i razmišljanje. No, 6.-og lipnja 1944. nije bilo tako. Američke, britanske i kanadske vojne snage te francuski komandosi zajednički su se iskrcali na te plaže, trčeći, puzajući i izmičući paljbi njemačke vojske koja je dolazila s uzvisina nad obalom. Bila je to akcija Overlord poznata kao i kao Dan D. 65 godina kasnije, mnogi se stanovnici mjesta Ste. Mere Eglise sjećaju tog događaja.

Za Cecile Gancel, dolazak saveznika probudio je nadu u oslobođenje od nacističke okupacije: "Sjećam se jednog vojnika koji nam je prišao, škljocnuo petama i salutirao uz uobičajeno ‘Heil Hitler.’ Moja majka, koja je bila vrlo otvorena žena, odvratila je: ‘Ne, nema ovdje Hitlera. Njega uskoro ni neće više biti.’

Ljudi su se bojali da saveznici nikada neće doći. No, bili su u krivu. Prvo su došli Amerikanci, spustivši se padobranima iza njemačkih pozicija. Neki od njih sletili su pored obiteljskog dvorca Suzanne Duchemin: "Svi smo dotrčali u vrt, i tamo u šipražju vidjeli mnoštvo raširenih padobrana. Ugledali smo 15 američkih vojnika koji su nam, vrlo opušteni, počeli prilaziti".

Suzanne Duchemin bila je tada u svojim ranim dvadesetim godinama.
… A Leon Gautier bio je mladi francuski komandos. On se sjeća da su mu za Dan D bile dane vrlo jasne naredbe: "Bilo nam je strogo naređeno da se ne zaustavljamo, čak ni ako nam je ranjen suborac ili prijatelj. Jer – morali smo zauzeti poziciju na vrhu obale. Trčali smo, bili smo skroz mokri, ali tada nismo ni bili svjesni da smo mokri".

Uz 150 tisuća Amerikanaca, Kanađana, Britanaca i Francuza koji su se iskrcali na obale, dodatnih 20 tisuća Amerikanaca spustilo se padobranom iza neprijateljskih linija. Bio je to početak oslobođenja Europe. Nekoliko mjeseci nakon Dana D oslobođen je Pariz, a saveznici su preko rijeke Rajne došli do Njemačke i napokon do Berlina. No, prošla je još jedna godina prije nego što će rat u Europi završiti. Žrtve su bile velike. Na groblju američkih vojnika u mjestu Colleville-sur-Mer počivaju ostaci preko devet tisuća Amerikanaca koji su poginuli na obali Normandije ili u borbama u unutrašnjosti zemlje nedugo nakon iskrcavanja. Na obližnjem ratnom groblju u mjestu La Cambe nalazi se 20 tisuća grobova njemačkih vojnika. Tijekom borbi u Normandiji ukupno je poginulo, ranjeno ili nestalo više od 425 tisuća savezničkih i njemačkih vojnika, te tisuće francuskih civila, uglavnom tijekom savezničkog bombardiranja. Henri Jean Renaud bio je tada dječak.

On smatra da su te žrtve bile neophodne: "Za nas je oslobođenje bilo nešto izuzetno. Ratove se često ne može opravdati. Ali ovaj se trebao voditi i trebalo se pobijediti".

To je, dodaje on, rezultiralo pomirenjem naroda u Europi i mirom u kojem ona danas uživa. Svake godine vojni čelnici iz savezničkih zemalja dolaze u Normandiju kako bi obilježili ovaj značajan događaj iz 1944. godine i oslobođenje Europe. Ni ova godina neće biti iznimka.

XS
SM
MD
LG