Linkovi

Body of Lies - novi film Ridleya Scotta


Novi špijunski triler slijedi ključnog američkog agenta na Srednjem istoku u njegovim pokušajima balansiranja ideologije s realnošću, na prvim bojišnicama u ratu protiv terora.
Ed Hoffman – koga glumi Russell Crowe – veteran je američke špijunaže na Srednjem istoku, koji vodi operacije u regiji iz CIA-jinog sjedišta u Virginiji.

Agent Roger Ferris – u interpretaciji Leonarda DiCaprija – onaj je tko se mora držati Hoffmanovih naredbi – izdanih putem sveprisutnog mobitela! – dok pokušava preživjeti potjeru u najvrućijim zonama te nemirne regije.

Oni progone notornog teroristu Al-Saleema koji planira čitav niz napada. Nakon što jedva uspije izvući živu glavu iz Iraka, potjera vodi Ferrisa u Amman, gdje, usprkos Hoffmanovog protivljenja – naravno, putem telefona iz Langleya! – zatraži pomoć šefa jordanske obavještajne službe Hanija Salaama, koga glumi Mark Strong. Potonji kao preduvjet suradnje postavlja samo jedno pravilo: nikad mi ne laži.

U međuvremenu, Hoffman, u sjedištu CIA-je, stavlja u akciju vlastiti plan, riskirajući ne samo krhko savezništvo nego i sam život svog vlastitog agenta. U ulozi Hoffmana, Russell Crowe doslovce glumi preko telefona: vičući naredbe, nagovarajući, lažući, prijeteći, manipulirajući … no vrlo rijetko licem u lice. "On je odmaknut od stvarnosti onoga što radi, tako da je za njega to lagano. On igra igru, dok je Ferris unutra, u toj igri, u stvarnom životu", kaže Crowe.

Leonardo DiCaprio kaže da Ferris mora izabrati između onoga što je moralno ispravno i onoga što bi moglo uspješno okončati njegov zadatak: "Roman postavlja taj sukob u okviru dileme lika od kojeg se stalno traži da radi stvari u koje ne vjeruje, a za dobrobit svoje zemlje i rata protiv terora. On želi obaviti posao na najbolji mogući način, ali ga obje strane manipuliraju. Dakle, uz to što je to jedno sjajno političko djelo, krajnje relevantno za naše vlastito vrijeme i zbivanja u njemu, to je i odličan špijunski triler koji funkcionira i sam po sebi", kaže Dicaprio.

Redatelj i producent Ridley Scott dodaje da Ferrisov odnos povjerenja s jordanskim obavještajcem stoji u snažnom kontrastu prema agentovom odnosu s vlastitim dogmatičnim, ali i pragmatičnim šefom Hoffmanom.

U filmu "Body of Lies" glumi i slavna iranska glumica Golshiftah Farahani, kao bolničarka koja njeguje ranjenog Ferrisa i pomaže mu da bolje razumije kulturu u kojoj djeluje. Izraelski glumac Alon Aboutboul portretira lukavog i smrtonosnog neprijatelja Al-Saleema. Film je najvećim dijelom bio snimljen u Maroku, gdje su lokacije vrlo uvjerljivo glumile po potrebi Irak ili Jordan.

XS
SM
MD
LG