Linkovi

Terminator Salvation - novi film Christiana Balea


Post-apokaliptični krajobraz prepun olupina i srušenih nebodera prekriva čitav svijet. Našom planetom vladaju strojevi, a tek tu i tamo pobunjenici – ljudska bića - se bore za opstanak. 1984. - u prvom filmu ovog serijala, filmu Terminiator - robot koji je poslan kao ubica putuje kroz vrijeme sa zadatkom da ubije Saru Connor prije nego što ona rodi sina, koji će, ako preživi, postati vođa pobunjeničkog otpora. U filmu Terminator 2, Judgement Day, iz 1991, sin John Connor uspjeva pobjeći u pratnji robota koji je poslan da ga ubije ali mu postaje neočekivani saveznik.

2003. u filmu Terminator 3, Rise of the Machines, John Connor se bori za opstanak, a pokret otpora postaje sve jači. U ovom najnovijem filmu, Connor je u središtu zapleta. Redatelj filma Terminator - Salvation, McG smatra da je važno da su zapleti iz svih natavaka povezani: "Postoje tri odlična filma koji se bave sadašnjošću, u kojima terminatori putuju natrag kroz vrijeme. Radnja ovog filma zbiva se u budućnosti, nakon Sudnjeg dana, i to je razlog zbog čega je bilo važno ići dalje. Dakle, željeli smo nastaviti s mitologijom iz ranijih filmova".

Velški glumac Christian Bale liku Johna Connora daje svoj karakterističan intenzitet, no svjestan je da gledateljima nije nužno stalo do samih likova, već da mnogi gledaju ovaj film zbog akcionih scena. Australski glumac Sam Worthington tumaci lik Marcusa, jednog od ranih hibrida čovjeka i stroja, koji bi mogao predstavljati smrtnonosnu prijetnju ljudskom pokretu otpora, no mogao bi biti i njihov spasitelj.

Film ima fantastične vizualne efekte - i zaglušujući zvuk - no nada se da će ovaj film publici pružiti i nešto više od toga. Bryce Dallas Howard tumači lik Connorove trudne žene, Moon Bloodgood je odani vojnik koji vjeruje da im Marcus može biti od pomoći, te da neće naškoditi pokretu otpora. U filmu se također pojavljuje i digitalizirana verzija Arnolda Schwarzeneggera, originalnog Terminatora.

XS
SM
MD
LG