Linkovi

'Stražari' - novi film redatelja Zacka Snydera


Serija stripova iz osamdesetih godina, koja je postala kultni klasik među svojim štovateljima, sada se našla na velikom ekranu kao akcijski film koji otvara i velika filozofska pitanja. Britanski autor stripa Alan Moore zamislio je svijet u kojemu su deseci preodjevenih i maskiranih boraca protiv zločina spremni obrušiti se na zlikovce.

Tu je 'Night Owl', Sova, koji patrolira nebom u svom brodu na mlazni pogon; tu je nervozni 'Rorschach', kojemu se maska na licu stalno mijenja nalik mrljama tinte u psihološkom testu istog imena; 'Comedian', Komedijaš, je vrlo trezven, ali i brutalan ratnik; 'Ozymandias' koji za sebe kaže da je 'najpametniji čovjek u svijetu'; 'Silk Spectre' je seksi vizija u lateksu i čizmama visokih potpetica, spremna da silom podjarmi zločeste muškarce; na koncu, tu je i najmoćniji – plavoga tona, sveznajući i, možda, i svemogući 'Dr. Manhattan'.

U ovoj alternativnoj povijesti osamdesetih godina, super-junaci pomažu preokrenuti Vijetnamski rat u potpunu američku pobjedu; Richard Nixon je izabran na peti mandat kao američki predsjednik; američko-sovjetski Hladni rat zlokobno prijeti usijavanjem; a, zgražanje javnosti nad često nasilnim super-junacima rezultiralo je njihovim izgonom. Redatelj Zack Snyder kaže da je središnja tema filma pitanje napisano grafitijem na samom početku filma: 'tko motri na stražare?': "Film posebice obraća pažnju na samu ideju o nekom kostimiranom tipu, koji pokušava zaustaviti pljačku banke ili neko drugo zlodjelo, pitanjem: 'stvarno? hoćemo li zaista prihvatiti takvu ideju zdravo-za-gotovo?' Potrošili smo ogromne količine novca u taj koncept super-junaka kao ikona pop kulture i mitologije, no, nadam se da će film Watchmen pružiti malo materijala za razmišljanje o tom konceptu".

Kao što je učinio i u svojoj prethodnoj adaptaciji stripa, filmu „300“, 2006, Snyder ispunjava ekran ekstremno stiliziranim nasiljem. Ali, on ističe da njegovi filmovi i jesu za odrasle i da se nema zašto ispričavati za nasilje.

Glumačku postavu čine: Carla Gugino kao originalna Silk Spectre i Malin Akerman kao Silk Spectre 2, Jeffrey Dean Morgan kao Komedijaš, Patrick Wilson kao Night Owl, Matthew Goode kao Ozymandias, dok se iza Rorschachove maske krije Jackie Earl Haley. Billy Crudup glumi tihog i ljubaznog znanstvenika koji, nakon nesreće u laboratoriju, postaje svemoćan Dr. Manhattan. Glazba u filmu prepuna je asocijacija na vrijeme u kojemu je strip nastao, od Boba Dylana, pa do Jimmija Hendrixa, dok je samu supe-junačku glazbu skladao Tyler Bates.

XS
SM
MD
LG