Linkovi

Bluegrass glazbeni festival u Crnim Brdima


U Rapid Cityju u Južnoj Dakoti nedavno se održao Black Hills Bluegrass Festival, 27. po redu. Glavna atrakcija na trodnevnom događaju bile su radionice za entuzijaste ovog tradicionalnog glazbenog stila, svojstvenog za planinska područja ove zemlje.

Područje Crnih brda Južne Dakote poznato je po bizonima, beskrajnom nebu i prekrasnim pejzažima. Svakog proljeća - i po bluegrassu.

Festival Black Hills Bluegrass održava se u zapadnim krajevima ove savezne države od 1980. godine. Larry Lashley, koji u festivalskoj radionici podučava violinu, kaže da su korijeni bluegrassa u irskoj, škotskoj i engleskoj narodnoj glazbi. Osim toga, kaže Lashley, riječ je o istinskoj obiteljskoj tradiciji: "Glazba je prenesena iz 'starog kraja', a kasnije je prenošena s oca na sina. Svaka joj je nova generacija davala nešto novo. Zato je bluegrass pravi američki glazbeni oblik".

Osim što je tipično američki, bluegrass je glazba svih generacija. Na brojnim radionicama – gdje se uči gitara, bendžo, violina - ima dosta mladih, čak i djece. 10-godišnja Kassie McPherson ne želi nam reći mnogo o sebi, no otvara se kada je pitamo što svira na violin: "Do sada sam najviše svirala klasičnu glazbu. Bila sam dobra, no učitelj je bio dosta strog. Jedna mi je prijateljica učila fiddle, bluegrass violinu, pa sam prešla na nju, i jako mi se sviđa".

Klasična i bluegrass violina istovjetan su instrument, no tehnika sviranja je drugačija - objašnjava Larry Lashley.

Međutim, za bluegrass je najtipičniji bendžo, koji je simbol 'američkog duha' – tvrdi Mark Leslie, voditelj jedne od muzičkih radionica na festivalu Black Hills Bluegrass: "Danas se bendžo na žalost čuje najviše na reklamama kamionskih špeditera. Ja mislim da je taj instrument danas vrlo podcijenjen".

Jedan od Leslievih učenika je Chris Penning, koji kaže da bluegrass želi svirati od kada je imao deset godina – ali je tek sada uhvatio priliku da sudjeluje u jednoj od radionica na glasovitom festivalu u Južnoj Dakoti: "Odrastao sam slušajući tradicionalnu country glazbu – Ralph Stanleya, Stanley brothers…Što starije to bolje… Uvijek sam želio naučiti svirati bendžo, ali sam za to uhvatio vremena tek sada, pod stare dane. Bluegrass je glazba koju ćete zasvirati na trijemu svoje kuće, kada se nađete s prijateljima, poslije crkve.. Ima različitih stilova sviranja bendža, i to bendžu daje poseban šarm".

Jedan od klasika bluegrassa, Bill Monroe, opisao je američku 'planinsku glazbu' kao 'najbolji način da se ljudi okupe' te da postanu prijatelji. U tome bluegrass nema premca na svijetu - rekao je svojevremeno Bill Monroe. Profesionalni glazbenici, amateri-entuzijasti te 10-godišnja Kassie McPhearson održavaju ovu ponosnu američku glazbenu tradiciju – zajedničkim muziciranjem u Crnim brdima Južne Dakote.

XS
SM
MD
LG