Linkovi

I Love You Beth Cooper - novi film Chrisa Columbusa


U novom filmu redatelja Chrisa Columbusa, srednjoškolska matura, simbol odrastanja za američke tinejdžere, dovodi do komičnog nestašluka u kojem takozvana ‘prom queen,’ odabrana ‘kraljica’ maturalne večeri, za plesnog partnera dobije neuglednog, štreberskog tipa koji nikada nije imao djevojku. No, zbog tog iskustva oboje postaju boljim osobama. U naslovnoj ulozi pojavljuje se Hayden Panettiere iz televizijske serije “Heroes”.

To nije uobičajeni tekst oproštajnog govora srednjoškolcima kojeg drži najbolji đak njihove generacije, no Dennis Cooverman – kojeg igra do sad nepoznati glumac Paul Rust – i nije tipični najbolji đak svoje generacije. Naravno, njegove su ocjene odlične i čeka ga prestižno sveučilište, no povučeni Dennis shvaća da je propustio zabavnu stranu srednjoškolskog doba, i stoga priznaje da gaji tajnu strast prema Beth Cooper, najzgodnijoj djevojci na kampusu, s kojom nikad nije izmijenio ni jednu riječ. Zapravo, do njihovog prvog razgovora dolazi neposredno nakon proslave mature, no on nimalo ne nalikuje onom kakvoga je Dennis zamišljao.

Zaprepašten što mu je ona uopće prišla, Dennis vjeruje da se njegovi snovi napokon počinju ostvarivati; međutim – kako se to često dogodi u filmovima – njihovi bi se snovi mogli pretvoriti u noćne more, osobito uz nesmotrenog vozača poput Beth, za volanom.

Kako noć odmiče, tako odmiče i njihovo prijateljstvo; on otkrije da ona nije ideal kakvog je zamišljao – no, to je u redu - a ona priznaje da je život mnogo više od srednjoškolske popularnosti. Glumica Hayden Panettiere kaže da su joj susreti sa štovateljima TV serije “Heroes” pomogli da se poistovjeti s Beth: "Ne znam kako netko može tvrditi da nekoga pozna ako nikad s njim čak nije ni razgovarao. To je vrlo čudan koncept, no Beth je oličenje popularne, savršene ‘cheerleadersice,’ ali kad je on upozna, shvati da ona uopće ne odgovara toj slici. Ta djevojka za koju je mislio da ima sve što je on možda želio imati u srednjoj školi – popularnost, zabavu, bezbrižnost – sve je samo ne savršena. Ona sumnja u sebe, nesigurna je, i on je taj koji, u neku ruku, ima prednost, zbog onoga što on zaista jest.

Redatelj Chris Columbus kaže da Beth i Dennis, u njihovoj avanuturi tijekom maturske večeri shvaćaju da će im budućnosti biti vrlo različite od srednjoškolske realnosti:"Za lik Beth Cooper srednja škola je predstavljala četiri vjerojatno najdivnije godine njenog života, koje su kulminirale danom mature, nakon koje će se ona ‘spustiti’ u običan, svakodnevni život, o čemu ona i priča u filmu. A za lik Paula, kojeg tumači Dennis Cooverman, to su bile četiri najgore zamislive godine, no nakon što se dim nakon proslave mature ‘slegne,’ on će imati divan život. Bio sam fasciniran tim likovima potpuno suprotnih karaktera. Kako ih emocionalno povezati bio je pravi izazov za mene kao redatelja".

Adaptaciju scenarija za “I Love You Beth Cooper” napisao je Larry Doyle, prema njegovom istoimenom romanu iz 2007.-e godine, za kojeg mu je dodijeljena Thurber Prize, nagrada za američki humor.

XS
SM
MD
LG