Linkovi

Mjedena presuda - dvadeseti roman Michaela Connellya


Michael Connelly napisao je dosad devetnaest kriminalističkih romana, od kojih se u trinaest njih pojavljuje losangeleski detektiv Harry Bosch. U svom novom – dvadesetom po redu - Mjedena presuda Connelly spaja Boscha s Mickeyjem Hallerom, glavnim junakom svog romana Odvjetnik iz limuzine. Iako njih dvojica djeluju s različnih strana pravnog sustava, u novom Connolleyjevoj romanu moraju surađivati, ako žele da pravda pobjedi.

Na početku Mjedene presude, Mickey Haller po sudskoj odredbi preuzima klijente i sudske procese jednog svog kolege koji je ubijen. Iako to djeluje financijski vrlo primamljivo Halleru, koji je proveo godinu dana ne radeći i oporavljajući se od ovisnosti o tabletama, stvar se zakomplicira kad postane očigledno da je ubojica prvog odvjetnika najvjerojatnije jedan od novih Hallerovih klijenata. Roman počinje kratkim prologom, odnosno, svojevrsnim Hallerovim sažimanjem njegove odvjetničke filozofije.

Svi lažu. Policajci lažu. Odvjetnici lažu. Svjedoci lažu. Žrtve lažu. Suđenje je natjecanje u laži. I svi u sudnici to znaju. Sudac zna. Čak i porota to zna. Oni dolaze u sudsku zgradu znajući da će im se lagati. Zauzimaju svoja porotnička mjesta i pristaju na to da im se laže. Ako sjedite za stolom zastupnika obrane trik je u tome da budete strpljivi. Da čekate. Ne na bilo koju laž. Nego na onu koju možete ščepati i iskovati je poput vrućeg željeza u oštri nož. Potom uzmete taj nož, zarežete i otvorite slučaj i prosipate njegovu utrobu po podu. To je moj posao, da iskujem oštricu. Da je izoštrim. Da je uporabim bez milosti i savijesti. Da bude istina na mjestu gdje svi lažu.

Roman Mjedena presuda koncentriran je oko jednog slučaja u kojem se utjecajnom i bogatom hollywoodskom producentu sudi za ubojstvo supruge i njezina ljubavnika. U potrazi za spasonosnim rješenjem koje bi njegovog klijenda oslobodilo optužbi, Mickey Haller se mora baviti pitanjima kao što su podmićivanje porotnika, prevarom, prekoračenjem policijskih ovlasti, organiziranim kriminalom, pravnim zavrzlamama te saveznim i čak međunarodnim zločinom. Međutim, Connelly sve te kopmlikacije uspješno slijeva u tečnu priču koja ni na trenutak ne zbunjuje čitatelja. Dapače, na neki način mu se obraća kao pravnom stručnjaku koji prosuđuje o složenim ptanjima suđenja fimskom producentu.

Autor Michael Connelly kaže da njegov junak mora vrlo pažljivo balansirati kako bi izbjegnuo da ga snađe sudbina njegovog prethodnika:"Drugi aspekt ove knjige jest da su u njoj nalazi Harry Bosch i on je detektiv kojem je dodijeljena istraga odvjetnikova ubojstva. On je junak većine mojih romana. Međutim, nakon što sam napisao Odvjetnika iz limuzine s Mickeyjem Hallerom kao glavnim junakom, jedva sam čekao da se ponovno vratim ovom liku. Obojica su vrlo upečatljivi likovi tako da sam ih postavio kao paralelne glavne junake svog novog romana".

Zapravo, Mickey Haller i Harry Bosch su polubraća, što jedan od njih zna, jedan ne zna, a čitatelj će saznati na kraju romana. Međutiim, pažljivi čitatelji ranijih djela Micheala Connollyja prisjetit će se romana Crni led u kojem Harry Bosch po prvi put otkriva da mu je otac odvjetnik Mickey Haller, otac Mickeya Hallera mlađeg – 'odvjetnika iz limuzine'. Kao i u svim drugim djelima Michaella Connolleyja radnja Mjedena presuda odvija se u Los Anglesu, gradu za koji je autor duboko vezan iako je rođen, a i danas živi, na Floridi.

"Likove koje sam stvorio, kao Harry Bosch i Mickey Haller, ukorijenjeni su u Los Angelesu, oni pripadaju Los Angelesu. I stvorio sam ih na neki način da predstavljaju metaforu tom gradu. Ja ne bih mogao pisati ni o jednom drugom gradu, jer je Los Angeles jedna od najfascinantnijih destinacija, ako ne cijelog svijeta, a ono bar naše zemlje. On privlači ljudi. Tu ljudi dolaze kako bi ostvarili snove koje ne mogu ostvariti tamo odakle dolaze. To izaziva određeno trvenje, jer neki svoje snove ostvaruju, a drugi ne. I to je za romanopisca odlično okruženje", kaže Connelly.

Novi roman potvrđuje Connolleya kao zrelog pisca kriminalističkih romana koji je svoj zanat ispekao do svaršenstva. Roman Michaella Connellyja Mjedena presuda objavila je ovaj tjedan izdavačka kuća Little Brown iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG