Linkovi

Cheever: jedan život - nova biografija iz pera Blakea Baileya


Život renomiranog američkog prozaika Johna Cheevera, po mnogo je čemu bio kontroverzan. Nakon njegove smrti 1982. godine, objavljeno je nekoliko biografija o njegovom životu i djelu, međutim, većinu njih prijatelji i obitelj pokojnog pisca nisu smatrali vjerodostojnima. Jedan od sinova pokojnog pisca – Ben Cheever – sugerirao je biografu i autoru Blakeu Baileyu, inače autoru mnogo hvaljene biografije Richarda Yatesa, da napiše knjigu o životu njegova oca.

Iako su romani i pripovijetke Johna Chevera tijekom njegova života nailazili na izuzetno pohvalne kritike i na dobar prijem kod čitalačke publike, iako je dobio praktički svaku važniju američku književnu nagradu za svoj rad, posljednjih dvadesetak godina vrlo se malo o njemu govorilo. Autor biografije Cheever Blake Bailey kaže da za to postoji nekoliko razloga: "Problem je u tome da je Cheeverova tzv. čitalačka srednja klasa, koja mu je davala široki spektar publike s vremenom na neki način na njega zaboravila, posebno nakon smrti 1982. Druga stvar je u tome da ga književno-znanstveni krugovi nikad nisu odveć ozbiljno shvaćali tako da među novim naraštajem pisaca nema pravih sljedbenika. I dok su drugi prozaici odavali priznanje Cheeverovom djelu tijekom godina, to je ipak jedan manji segment čitateljstva, koji više manje utječe samo na druge prozaike. Treće jest što su mnogi njegovo djelo uspoređivali s pisanjem nedavno preminulog Johna Updikea, koji je kao što znamo bio izuzetno plodan i misaon pisac s preko 60 objavljenih naslova".

Ova pozamašna knjiga od skoro 800 stranica podrobno obrađuje sve aspekte života "Čehova iz predgrađa" – kako su Cheevera često nazivali – od djetinjstva, vremena provedenog u vojsci, početka spisateljske karijere, borbe s alkoholizmom, pa sve do podvojenosti koja je postojala u većem djelu njegova života. Iako je bio četrdeset jednu godinu u braku s istom ženom, Cheever je prikriveno bio biseksualan i zbog toga je imao duga i česta razdoblja samooptuživanja. Ovu biografiju Blake Bailey je pisao uz punu podršku Cheeverove supruge i sinova i upravo mu je to, uz dostupnost kompletnih dnevnika pokojnog autora, omogućilo da napiše ono što mnogi smatraju "konačnom biografijom" Johna Cheevera.

Baily je prilično taktičan i suptilan u opisivanju autorovog burnog domaćeg života, njegove borbe protiv alkoholizma i brojnih izvanbračnih heteroseksualnih i homoseksualnih veza. Međutim, Bailey kaže da, unatoč dostupnosti obilne biografske građe, pripreme i pisanje ove knjige nisu uvijek išli glatko: "Proveo sam pune dvije godine stavljajući njegov masivni dnevnik u kronološki redoslijed, dan po dan Cheeverova života. Kad sam s time bio gotov, sve sam prebacio u kompjuter. I na kraju vjerujem da je moj primjerak dnevnika bio jedini u potpunom kronološkom redu. U ljeto 2005. preselili smo se u New Orleans, dva mjeseca prije uragana Katrina. Kad smo bili evakuirani dnevnik se nalazio na donjoj polici u mojoj radnoj sobi. Kad smo se vratili nakon mjesec dana, sve što je od njega ostalo bio je grumen tvrde plijesni. Ipak, mislim da sam sretno prošao. Obitelj Cheever mi je dala stotine izvornih fotografija. U trenutku kad smo napuštali kuću tijekom evakuacije, supruga me upitala: 'gdje su Cheeverove slike?'. Odgovorio sam: 'Na podu, pokraj mog radnog stola'. U tom trenutku nismo znali da će pripadnici Nacionalne garde za koji dan patrolirati u motornom čamcu oko naše kuće. Natjerala me natrag i ja sam podigao slike s poda i postavio ih na vrh velike kutije koja se nalazila na ormariću. Razina vode promašila ih je za samo desetak centimetara".

Čitajući Baileyevu biografiju Johna Cheevera, čitatelj će saznati u kojim je fazama i okolnostima Cheever pisao pojedine pripovijetke i romane, ali i to kakav je odnos imao sa svojim kolegama piscima poput Saula Bellowa, Philipa Rotha, Johna Updikea ili J.D. Salingera. Primjerice, obožavao je Bellowa, a nije podnosio Salingera. Knjigu Blakea Baileya Cheever: jedan život objavila je izdavačka kuća Alfred A. Knopf iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG