Linkovi

'Uskrsavanje šampiona'.


Eric Kernan piše o sportskim zbivanjima za jedne lokalne novine u Denveru. On predaje velik broj članaka i nikad ne promaši rokove za predaju rukopisa, ali neuspijeva impresionirati svog nemilosrdnog urednika.

Urednik od Erica očekuje više nego od drugih jer je njegov otac svojedobno bio vrlo slavan sportski reporter. Sam Eric odlučan je stvoriti vlastitu reputaciju, posebice kako bi zadivio svog vlastitog sinčića. Prilika mu se pruža nakon slučajnog susreta s jednim beskućnikom koga Eric spašava od lokalnih nasilnika.

Beskućnik tvrdi da je nekad bio boksački šampion, treći u svijetu, 'Borbeni Bob Satterfield'. Za mladog novinara, to je savršena priča koja pruža priliku za veliki proboj, ne samo na sportskim stranicama svog lista, nego i za mnogo prestižnije nedjeljno magazinsko izdanje. I zaista, priča o šampionu koji završava kao beskućnik dolazi na naslovnicu, a Eric postaje novinarska zvijezda o čemu je sanjao. No, stvarnost se pokaže surovom kada se otkrije da priča o šampionu nije točna, da beskućnik nije onaj kojim se predstavlja. … Ambicioznog mladog novinara glumi Josh Hartnett.

"On je to trebao otkriti već na početku, provjeriti činjenice; dakle, to je nemaran novinarski rad. Mislim da je to i glavna pouka filma: on je talentiran, ali nije još naučio kako preuzeti odgovornost za vlastite čine. Isto se pokazuje i u njegovom odnosu sa sinom i suprugom: vjerojatnije je da će pokušati napraviti stvari na lagan način; bolje da se oda dojam impresivnosti, nego da se zaista bude impresivan," kaže Hartnett.

Samuel L. Jackson glumi 'Champa', čija stvarna životna priča, kada jednom bude razotkrivena, mladog novinara navodi na preispitivanje vlastitih motiva. Jackson kaže da za njegov lik istina nije bila toliko nezgodna kao za novinara Kernana.

" U svijetu u kojemu on živi, on je bio Champ toliko dugo da je već slavan. U tom svijetu on gotovo i nema problema i nije ispunjen gorčinom oko puta koji ga je u njega doveo. Shvaća svoje životne okolnosti svojim mjestom u životu," kaže Jackson.

Redatelj Rod Laurie, koji je i koautor scenarija, kaže da je u prvom planu filma pitanje novinarske etike, ali da je središnji aspekt odnos očeva i sinova.

U filmu "Uskrsavanje šampiona" pojavljuje se i Alan Alda kao zahtjevni urednik sportske stranice. Teri Hatcher – poznata kao jedna od 'desperatnih domaćica' u istoimenoj televizijskoj seriji – glumi televizijsku producenticu koja mladom reporteru nudi veću publiku i veću slavu. Povremeno se u scenama pojavljuju stvarne sportske ličnosti, a, preko telefona, pojavljuje se i legendarni boksač Jake LaMotta.

XS
SM
MD
LG