Linkovi

Podrška predsjednika Obame za pravo na pobačaj izaziva podvojene reakcije


Predsjednik Obama dobit će počasnu diploma Sveučilišta Notre Dame te će se obratiti diplomiranim studentima na svečanosti 17. svibnja. Podrška predsjednika Obame za pravo na pobačaj te status tog sveučilišta kao jedne od vodećih rimokatoličkih školskih ustanova u Sjedinjenim Državama mobilizirala je organizacije koje se protive pobačaju u protivljenju pozivu predsjedniku Obami: "Zovem se Randall Terry. Pozivnica Notre Dama Obami daje mu platformu, potvrdu onoga što radi, daje mu legitimnost i kredibilitet".

Jezuitski svećenik Thomas Reese stručnjak je za američke katolike pri Sveučilištu Georgetown u Washingtonu: "Činjenica da je Barack Obama sada predsjednik i da drži govor na Notre Dameu samo je intenzivirala debate i diskusije".

Premda će se neki studenti priključiti protestu, kako izgleda, znatno više ih je uzbuđeno zbog predsjednikovog govora. Na izborima prošle godine predsjednik Obama dobio je 54 posto glasova katolika. No neki konzervativniji katolici nisu sretni njegovom odlukom da promjeni politiku administracije predsjednika Busha o ograničavanju istraživanja na embrioničkim matičnim stanicama te financiranja nekih programa kontrole nataliteta u inozemstvu. No stavovi predsjednika Obame i katolika podudaraju se u nekim drugim slučajevima, dodaje jezuistički pastor i profesor teologije na Sveučilištu Bostona David Hollenbach: "Predanosti miru i udaljavanje od rata u Iraku u skladu su sa stajalištima Pape i Američke biskupske konferencije".

Neki vjeruju da govor predsjednika Obame na Sveučilištu Notre Dame daje priliku za oživljavanje pokreta za zabranu pobačaja. Naime, dok je protivljenje pobačaju jedna od doktrina Katoličke crkve, američki katolici podijeljeni su oko tog pitanja. Predsjednik Obama šesti je američki predsjednik koji će održati govor diplomiranim studentima Sveučilita Notre Dame. Prije toga to su učinili Dwight Eisenhower, Jimmy Carter, Ronald Reagan, te George Bush stariji i mlađi.

XS
SM
MD
LG