Linkovi

Film „Disney's A Christmas Carol“ - novi djelo oskarovca Roberta Zemeckisa


Otkako je prvi puta objavljen, 1843., roman Charlesa Dickensa „Božićna priča“ plijenio je pažnju čitatelja diljem svijeta, a od dana nijemog filma pa do danas, filmski su stvaratelji uvijek iznova kazivali priču škrtom Ebenezeru Scroogeu, koji mrzi Božić, i njegovom iskupljenju.

Najnovije filmsko ostvarenje dolazi iz pera – i režije – oskarovca Roberta Zemeckisa. On je adaptirao Dickensov tekst za svoju novu verziju, snimljenu u istoj 'performance capture' metodi koju je prvi puta iskušao prije pet godina, filmom „The Polar Express“. Glumci u filmu, dok glume svoje scene, nose specijalna odijela istočkana s markerima. Potom se kompjuterska animacija digitalno oslika preko njihovih pokreta i tako nastaju likovi i scenografija koju publika na koncu vidi na ekranima. Zemeckis vjeruje da ono što je Dickens prije 166 godina opisao kao 'ova mala knjiga duhova' pruža idealnu priču za njegovu vrhunsku tehnologiju: "Otkako sam napravio „Polarni ekspress“ stalno sam tragao za novom filmskom pričom koja bi se mogla prikazati tim potpuno novim umjetničkim izrazom. Onda sam odjednom shvatio da bi „Božićna priča“ mogla biti točno to. Odmah sam ponovno pročitao knjigu i bilo mi je jasno da se ona može iznijeti na novi, uzbudljivi način".

U priči, čiji je sadržaj vjerojatno svima poznat, čangrizavi zlovoljnik Scrooge uvidi svoje greške nakon što ga posjete duhovi prošlog, sadašnjeg i budućeg Božića. Zahvaljujući novoj tehnologiji, Jim Carrey može glumiti sva tri lika. Carrey kaže da su i on i svi drugi članovi glumačke postave potpuno uključeni u stvaranje likova bez obzira što ih redatelj Zemeckis kasnije prekrije kompjuterskim prikazima i okruži kompjuterskom scenografijom.

Ova priča iz viktorijanske Engleske danas ima posebnu vrijednost, kaže Carrey, pojašnjavajući da ekonomska previranja iz zadnjih godinu-dvije čine Scroogevu transformaciju vrlo ektuelnom temom: "Od samog početka, temeljio sam interpretaciju na lažima koje sami o sebi vjerujemo: Scrooge očigledno nije vjerovao da je virjedan ljubavi, pa onda zašto bi uopće postojala ljubav za ikoga. Mislim da je ta priča danas, kada se mnogo štošta u društvu lomi zbog pohlepe i sebičnosti, vrlo aktuelna. Ona nas navodi da preusmjerimo svoj fokus na stvarno važne stvari u životu, na istinsku radost".

U „Disneyevoj Božićnoj priči“ pojavljuje se Gary Oldman kao duh Marleya, kao Scroogeov pisar Bob Crachit i kao njegov bolestan sin Tiny Tim. A, u postavi su još i Colin Firth, Robin Wright Penn, Bob Hoskins i Cary Elwes. Glazbu s pravim blagdanskim ugođajem skladao je Alan Silvestri.

XS
SM
MD
LG