Linkovi

Bush u Budimpešti odao priznanje mađarskoj pobuni


Predsjednik Bush obratio se mađarskom narodu sa brda Gellert kod Budimpešte s kojeg su 1956. ruske postrojbe granatirale grad. Bila je to pobuna koja je pružala nadu, no čiji je ishod krvavo završio. Četvrtog studenog, 1956. ruski su tenkovi ušli u Budimpeštu kako bi ugušili ustanak protiv komunizma koji je započeo 23. listopada.

Predsjednik Bush danas je kazao kako je mađarski narod proglasio svoju slobodu na ulicama grada koju je sovjetska Crvena armija ugušila: "Oni su pregazili mađarski ustanak ali ne i volju mađarskog naroda za slobodom".

Zapad u to vrijeme nije odgovorio pozivima za pomoć, nakon čega je taj isti Zapad naučio lekciju – kazao je predsjednik Bush, da oni koji su slobodni imaju obvezu pomoći onima koji žele slobodu. Predsjednik je također rekao kako su mađarske žrtve iz 1956. pružile veliki primjer čitavom svijetu: "Vi znate da put ka demokraciji nije lagan, no vi i dalje donosite teške odluke koje će bez sumnje uspjeti".

Predsjednik Bush je također napomenuo da je Mađarska 1980. postala prva bivša komunistička zemlja Europe koja je usvojila demokraciju, te da pruža pomoć na Balkanu, Afganistanu i Iraku. On je rekao da Mađari vrlo dobro znaju pred kakvim se izazovima nalazi irački premijer Nouri al-Maliki.

XS
SM
MD
LG