Linkovi

The Bucket List - novi film Jacka Nicholsona


Carter je auto-mehaničar, pripadnik srednje klase; Edward je multimilijunaš, vlasnik lanca bolnica. Protiv svoje volje, njih se dvojica nađu u istoj bolničkoj sobi jedne od Edwardovih bolnica. Za kratko vrijeme, ta dvojica muškaraca vrlo različitih života otkrivaju da dijele jednaku budućnost kada se suoče s dijagnozama terminalnog raka.

Kako se i kod jednog i kod drugog izmjenjuju ciklusi liječenja s dijagnostičkim testovima, tako se razvije i prijateljstvo. Jednog dana, Edward pronađe izgužvani komadić papira pokraj Carterova kreveta. Carter mu kaže da je nekad davno, kao student filozofije, dobio od svog profesora zadatak da napravi popis svega što bi htio napraviti i postići u životu prije nego što umre. Onda, to je bila čisto intelektualna vježba; danas – slože se obojica – pravi je trenutak vratiti se takvom popisu. Edwardovo ogromno bogatstvo pruža im mogućnost da prožive svoje snove i obilježe sve što god mogu svaki na svojem 'životnom popisu'. Na tom posljednjem putovanju u životu, svaki od njih otkrije da se može suočiti s neumitnom smrću s novim osjećajem priznanja i zahvalnosti za sve stvari koje su zaista imale vrijednosti u njegovom životu. … Morgan Freeman kaže da je prirodno da se pita glavne protagoniste jesu li se – glumeći ove uloge – zamislili nad vlastitom smrtnošću, no, ističe, glumac prvenstveno glumi: "Mislim da je – bez obzira kakav lik tumačio – ono što glumac uvijek radi – gluma! On ne pokušava živjeti taj lik; ako to čini, onda traži nevolje. Glumiti lik koji umire … to se jednostavno napravi. Nemam nikakav poseban osjećaj o vlastitoj smrtnost; čak i odbijam misliti o tome. Što se o tome uopće ima razmišljati? Premisa filma mi se sviđa – to nije priča o umiranju, nego o življenju"..

Njegov partner Jack Nicholson kaže da – kao i uvijek kad glumi – neka od njegovih vlastitih iskustava našla su se u liku koji je tumačio: "Svatko se bavi vlastitom smrtnošću čitavo vrijeme, bez obzira radili to svjesno ili nesvjesno; to je strah od nepoznatog. To su naši unutrašnji razgovori koji vodimo sami sa sobom i mislim da ih nismo tako prikazane ranije vidjeli na filmu. Vodio sam se mišlju da nismo baš jako različiti, da i drugi na nečijem sprovodu razmišljaju 'kako bih se ja nosio s time?'

Redatelj Rob Reiner neće baš reći da je film napravljen za publiku starije dobi, ali priznaje da sam ne bi snimio takav film ranije u svojoj karijeri.

I meni je sada 60 godina i znam da se razmišlja o smrtnosti. Čovjek si misli: jesam li vodio smislen život? Jesam li učinio stvari koje sam trebao učiniti? Kakvi su mi odnosi s obitelji i prijateljima? Sada mislim o takvim stvarima. Ne vjerujem da bih prije 20 godina napravio takav film.

U filmu "The Bucket List" pojavljuju se i Sean Hayes, kao milijunašev iznimno strpljiv sekretar, te Beverly Todd kao automehaničareva supruga koja ne može shvatiti zašto njezin muž na svoje posljednje putovanje u životu odlazi s jednim potpunim strancem. U scenariju Justina Zackhama, putovanje vodi dvojicu prijatelja na lokacije od Himalaja, preko Taj Mahala, pa do egipatskih piramida.

XS
SM
MD
LG