Linkovi

Mr. Brooks - novi film Kevina Costnera


Kevina Costnera ljubitelji filma ponajviše znaju kao protagonista herojskih likova, ali u svom novom filmu, on glumi smrtonosnog serijskog ubojicu. Alan Silverman za nas je pogledao psihološki triler "Mr. Brooks".

'Bože, udijeli mi smirenost da prihvatim stvari koje ne mogu izmijeniti, hrabrost da promijenim stvari koje mogu izmijeniti, i mudrost da znam razliku." Muškarac koji potiho recitira molitvu Anonimnih alkoholičara, brižni je suprug i otac, uspješni biznismen i stup svoje zajednice. No, Earl Brooks je, isto tako, i serijski ubojica.

Marshall - koga glumi William Hurt - otjelovorenje je Earlove savjesti. Samo ga Earl može vidjeti ili čuti; no, njihov unutrašnji dijalog iskazuje borbu koja se vodi između nagona da se ubije i želje da se bude 'normalan'. Kevin Costner kaže da mu je uloga Earla pružila priliku da se odupre vlastitoj glumačkoj tipizaciji, da prkosi očekivanjima publike koja se nada vidjeti ga u samo jednoj vrsti uloga.

"Možda je moja vlastita uloga suprotna onima kakve sam ranije tumačio, ali, mislim da je film paralelan svemu što sam do sada radio. Ovaj se film vrlo lako može usporediti s "Poljima snova" u smislu da mu je senzibilitet čisto američki i da predstavlja ono što ja mislim da bi američka kinematografija trebala biti, odnosno izvorno majstorsko djelo", kaže Kostner.

Kad Mr. Brooks slučajno ostavi otvorene zavjese za vrijeme jedne od svojih scena ubojstva, jedan očevidac snimi scenu svojim fotoaparatom. S takvim nedvojbenim dokazom u ruci, Mr. Smith - kako se zove očevidac - traži od ubojice da ga nauči kakav je to osjećaj kad se nekom ljudskom biću uzme život. Dane Cook - poznatiji po svojim komedijama - pruža dramsku ulogu kao uzbuđenja željan 'Mr. Smith'.

"Kao glumcu u jednom zajedničkom filmskom pothvatu, to je zabava ... to je samo uloga. Pitaš se 'kako možemo to zajednički napraviti da ispadne točno kako treba', kako da si zamislimo što točno treba da i jedan i drugi damo najbolje. No, kad sjediš sam u svojoj prikolici i misliš si o toj svojoj ulozi, shvatiš da takvi stvorovi zaista i postoje. Ja izmišljam taj lik, a on negdje živi točno takav. To je malo zastrašujuće", kaže Cook.

Kevin Costner kaže da izazov glumljenja ubojice leži u tome da se prepoznaju opasnosti takve uloge, ali, istodobno, da se pokuša razumjeti perspektiva lika: "Premda nikad nećemo moći oprostiti 'gospodinu Brooksu', niti za njega naći isprike, postoje trenuci kada možemo razumjeti njegovu vlastitu logiku. Filmovi u svom najboljem izdanju donose likove čije elemente možemo razumjeti. Vjerujem da se može tumačiti ogavni lik tako da se stvori izvjesna razina razumijevanja ... ne oprosta, nego samo razumijevanja".

U filmu "Mr. Brooks" pojavljuje se i Marg Helgenberger kao 'gospođa Brooks' koja uopće ništa ne sumnja. Demi Moore glumi policijsku detektivku koja je stalno korak iza zloglasnog ubojice. Redatelj film - i koscenarist - je Bruce Evans, dok je glazbu skladao Jeffrey Beecroft.

XS
SM
MD
LG