Linkovi

Administracija predsjednika Obame najavljuje nove mjere za poboljšanje sigurnosti opskrbe hranom


Posljednjih je godina niz iznenadnih oboljenja izazvanih konzumiranjem hrane naglasio probleme sigurnosti u opskrbi američkim prehrambenim proizvodima. Svakojake namirnice – od voća i povrća do mesa i oraha, povučene su s polica trgovina hranom zbog zaraze. Počevši od jeseni prošle godine, preko 700 osoba je oboljelo, a devetero umrlo od posljedica konzumiranja zaraženog kikirikija ili proizvoda koji su ga sadržavali. A najnoviji slučaj je uklanjanje gotovo 200 tona zaraženog goveđeg mesa, nakon što je dvadeset troje ljudi otrovano bakterijom Escherichia coli. Najavljujući nove mjere, ministrica zdravstva Kathleen Sebelius kazala je da je administracija predsjednika Obame sigurnost hrane proglasila svojim prioritetom: "Svi znamo da obitelji ionako imaju o čemu brinuti. Stoga ne bi trebali još brinuti o tome i je li hrana koju jedu u svom domu sigurna".

Promjene uključuju i novi propis za kojeg Obamina administracija tvrdi da će eliminirati gotovo 80 tisuća slučajeva trovanja hranom godišnje zbog jaja koja zaraženih salmonelom. Također, radi se i na uvođenju novih standarda kvalitete purećeg i pilećeg mesa kako bi se smanjio i broj infekcija uzrokovanih salmonelom u mesu peradi. Od kraja srpnja proizvođači govedine bit će pod povećanom kontrolom kako bi se spriječila zaraza Escherichijom coli, a izdat će se i preporuke za smanjenje rizika od kontaminacije lisnatog zeleneog povrća, lubenica i rajčica. Bryan Silbermann predsjeda Udrugom za plasiranje proizvoda na tržište. On kaže da su uzgajivači voća i povrća već počeli uvoditi promjene, i da s nestrpljenjem očekuju veću kontrolu od strane Ureda za kontrolu kvalitete hrane i lijekova, Food and Drug Administration: "Mi smo i prije tražili da Ured za kontrolu kvalitete hrane i lijekova izda obavezne normative specifične za svaki proizvod, zato smo, iskreno govoreći, jako zadovoljni ovim novim propisima".

No, reakcija predstavnika goveđe industrije bila je manje entuzijastična. Glasnogovornica ove industrije rekla je da se nada da će vlada surađivati s proizvođačima govedine u uspostavljanju povećane kontrole. Organizacije za zaštitu potrošača, međutim, uglavnom su zadovoljne ovim promjenama. Caroline Smith De Waal direktorica je za sigurnost hrane pri agenciji za zaštitu potrošača, Centar za znanost u interesu javnosti: "Ovo je dobar početak. Svakako novi korak prema sigurnijoj hrani. No, kad se radi o sigurnosti hrane, nema brzih i jednostavnih rješenja".

Caroline Smith DeWaal kaže da će za razradu detalja nekih od novih prijedloga trebati nekoliko godina, a istovremeno se treba napraviti više kako bi se popravile nepravilnosti u tekućem sistemu. Dužnosnici kažu da je druga promjena na kojoj trenutno radi Obamina administracija kako bolje ući u trag kontaminiranoj hrani. Stručnjaci koji se bave kontrolom hrane kažu da je u današnjem globaliziranom tržištu to sve teže, te dodaju da su nedavna izbijanja zaraza u Sjedinjenim Državama vezana uz proizvode porijeklom i iz Sjedinjenih Država i iz inozemstva. Bryan Silbermann iz Udruge za plasiranje proizvoda na tržištu kaže da njegovi kolege u Sjedinjenim Državama i skoro 50 zemalja širom svijeta pomno ispituju nove propise o sigurnosti hrane: "Očekivao bih da će za svu hranu vrijediti isti uvjeti, bez obzira na to odakle ona dolazi. Siguran sam da će Kongres tako i odlučit"i.

Novi zakon o daljnjem postroženju propisa za sigurnost hrane trenutno se nalazi na razmatranju kod zakonodavaca u Kongresu.

XS
SM
MD
LG