Linkovi

Knjiga tjedna: Sljedeće američko stoljeće, kako Sjedinjene Države mogu napredovati dok se druge sile uzdižu


Uspon drugih sila često se u Americi promatra kao tužna priča, puna prijetnji američkom primatu, prosperitetu i načinu života. Potencijalni gubitak statusa zemlje broj 1 na svijetu implicira i opasnosti po sigurnost, gospodarstvo i cjelokupni prestiž Sjedinjenih Država.

Međutim, nova knjiga Sljedeće američko stoljeće: Kako Sjedinjene Države mogu napredovati dok se druge sile uzdižu pokušava pokazati da bi nove sile mogle Ameriku učiniti snažnijom i sigurnijom. Knjigu zajednički potpisuju Nina Hachigian i Mona Sutphen. Obje autorice radile su u Vijeću za nacionalnu sigurnost u administraciji predsjednika Clintona.

"Ovo je rijetki trenutak u povijesti" - podsjećaju autorice Sljedećeg američkog stoljeća. Nijedna od vodećih svjetskih sila nije naš neprijatelj. Međutim, podsjećaju da "glavne sile" – Kina, Europa, Indija, Japan i Rusija - traže veći utjecaj. Svaka od njih ima enormni udio u svjetskom gospodarstvu i gorljivu želju da osujeti zajedničke prijetnje. Indija je ključni američki saveznik u borbi protiv terorizma. Kineska pomoć je ključna u sprječavanju pandemija. Rusija predvodi nastojanja da nuklearni materijali ne dođu u ruke terorista. Japan i Europa ključni su partneri za rješenje problema klimatskih promjena. Nijedna od ovih zemalja nije izravna vojna ili ideološka prijetnja Washingtonu. Zapravo njihovi uspjesi pomažu američkom prosperitetu i, u izvjesnoj mjeri, američkim vrijednostima.

Hoćemo li imati nesuglasica s tim silama? – pitaju se autorice i odgovaraju potvrdno. "Neki od njih bit će i ozbiljni, ali u najvećoj mjeri oni žele isto što i mi: stabilan svijet i bolji život za svoje građane. Živimo u svijetu nesagledivih mogućnosti, a ne gubitaka". Koautorica ove knjige Mona Sutphen tvrdi da Amerika više ne može opstati sama: "Primat u stvarnosti ne daje rezultate. Ako pogledate, vidjet ćete da smo ostali jedina supersila nakon kraja Hladnog rata. Ali to nas je dovelo do rata u Iraku, dovelo nas je do upitne politike u određenim situacijama, i stvorilo potencijalne neprijatelje diljem svijeta. I ono najvažnije, ako govorimo svijetu da moramo ostati jedina preostala supersila, potičemo druge zemlje da nas pokušaju zbaciti s tog položaja".

Strah Amerikanaca od razvoja Kine ili Indije – kažu autorice knjige Sljedeće američko stoljeće – zapravo je opasniji od samog njihovog razvoja. Da bi Sjedinjene Države zadržale svoju prednost, moraju prvo srediti bitna pitanja kod kuće. Osigurati da američka djeca steknu naobrazbu koja će im omogućiti da budu konkurentna, da američki radnici postanu prilagodljiviji, da američka vojska zadrži tehnološku spremnost koju ima te da američka diplomacija počne druge ljude privlačiti a ne udaljavati od Sjedinjenih Država.

Mnogi kritičari tvrde da je ovo djelo Nine Hachigian i Mone Sutphen svojevrsni sažetak tradicionalnih geopolitičkih razmatranja ideologa Demokratske stranke. Dodaju da bi izneseni prijedlozi doveli do bitnog slabljenja američkog položaja. Koautorica Nina Hachigian oštro odbacuje takve tvrdnje: "Središnja poruka naše knjige je da moramo ponovno ulagati u američku snagu i da mijenjamo zemlju koju možemo mijenjati. A to su Sjedinjene Države. Moramo raditi naporno da popravimo neke probleme koje imamo ovdje kod kuće ako želimo prosperirati u doba kad postoje druge sile. Ako mi kažemo da nam je dano da zauvijek budemo supersila daleko ispred ostalih, tu je Mona u pravu, potičemo druge zemlje da promatraju silu kao mogućnost za nadmetanje. A to više nije slučaj. Pogledajte, primjerice, Sjevernu Koreju. Mi ne možemo bez dubokog angažmana Kine navesti tu zemlju da prekine svoj nuklearni program".

Autorice navode da administracija predsjednika Busha tijekom sedam godina nije postigla nikakav napredak po pitanju nuklearnog razoružavanja Korejskog poluotoka, ali da je ogroman napredak postignut odmah kad su započeli tzv. šestostrani pregovori, na kojima uz Sjedinjene Države sudjeluju obje Koreje, Kina, Rusija i Japan. Knjigu Nine Hachigan i Mone Sutphen Sljedeće američko stoljeće: Kako Sjedinjene Države mogu napredovati dok se druge sile uzdižu objavila je izdavačka kuća Simon i Schuster iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG