Linkovi

HD-DVD prepustio tržište Blu-Ray video formatu


Najnoviji rat video formata praktički je okončan prije nekoliko dana kada je Toshiba objavila obustavu svog formata HD-DVD prepustivši tržište Blu-Rayu, suparničkom formatu kompanije Sony. Očekuje se da će taj potez potaknuti jaču prodaju i opreme i diskova … barem do najave slijedeće velike stvari na tržištu videa.

Ratovi standarda dio su tehnoloških inovacija barem od 19. stoljeća kada su se Edison i Westinghouse borili oko standarda za prijenos električne energije. Mnogo bliže današnjici, prije samo jednu generaciju, Beta i VHS su se borili za nadmoć na tržištu kućnog videa. Urednik časopisa PC Magazine Lance Ulanoff kaže da postoje paralele između tog rata formata – koji je Sony izgubio – i ovoga sada oko High-Definition formata, koji je Sony dobio: "Tada je bilo široko prihvaćeno mišljenje da je Betamax daleko bolji od VHS-a. Danas, mnogi kažu da je Blu-Ray navodno superioran i, eto, prevagnuo je. Ja se baš ne slažem s time jer ima vrlo malo razlike između ova dva posljednja formata. No, industrija je shvatila da nije bitno koja je tehnologija superiorna – važno je koju će od njih ljudi kupovati".

Blu-Ray format ima jednu prednost pred HD-DVD-jem: veći kapacitet. Dvoslojni Blu-Ray disk može pohraniti 50 gigabajta podataka, gotovo dvostruko više od HD-DVDja. Upravo je duže trajanje pomoglo VHS-u da nadvlada Betu u borbi formata kod video-kazeta. Međutim, Ulanoff kaže da je veći faktor u pobjedi Blu-Raya bilo okupljanje velikih filmskih i video kompanija oko tog formata, počevši sa samim Sonyjem koji ima i filmski studio: "To je bio jedan veliki faktor. Drugi je bilo partnerstvo oko distribucije. Stvari su za Toshibu konačno počele strmoglavo ići nizbrdo kada je studio Warner Bros. Odustao od formata HD-DVD. Početkom siječnja. Slijedili su veliki prodajni lanci Wal-Wart i Best Buy, te posudbeni Netflix".

Premda je Sony odnio pobjedu u borbi video formata za kućnu uporabu, ostaje otvoreno pitanje koliko je vrijedna ta pobjeda. Tržište fizičkih medija za filmove i druge video sadržaje neće doduše nestati preko noći, ali analitičari očekuju da će potrošači sve više svojih zabavnih video sadržaja dobivati izravno preko Interneta. Lance Ulanoff, iz PC Magazina, kaže da će u predstojećim godinama – baš kao što se ranije dogodilo sa kompakt-diskovima i DVD-jem - Blu-Ray vjerojatno postati standardni dio kompjuterske opreme, s kapacitetom višestruko većim od današnjeg DVD-ja.

XS
SM
MD
LG