Linkovi

Beowulf - novi film Roberta Zemeckisa


Drevna europska junačka saga stigla je na velike ekrane, ali ne na način na koji su ju podučavale generacije profesora književnosti. Ova akcijska avantura svoju povijesnu priču iznosi pomoću kompjuterske tehnologije – kombinacije živih kretnji i digitalne animacije.

'Mnogi su junaci došli na ogled, ali ujutro, od njih ne bi ostalo ništa do krvi na podu … na klupama … na zidovima,' – kazuje legenda iz Skandinavije, prije 15 stoljeća, opisujući krvožedno stvorenje, nazvano Grendel, koje hara velikim dvorom Kralja Hrothgara. A onda, dolazi junak nad junacima …

Beowulf nadvlada čudovište Grendela, ali veliki junak se nađe suočen s još težim izazovom – majkom njegovog neprijatelja. Ona se Beowulfu ne prikaže kao čudovište, nego kao prekrasna i zavodljiva žena.

To je jedan od nekoliko značajnih elemenata u scenariju Rogera Avaryja i Neila Gaimana koji ne slijedi točno slavnu epsku pjesmu. No, Gaiman ustraje da su njihovi dodaci vjerni drevnoj priči i stoljećima usmene predaje, koja su prethodila prvoj zapisanoj verziji 'Beowulfa', onoj jednog kršćanskog redovnika, prije tisuću godina.

"Svaka priča koja proizlazi iz usmene tradicije podložna je promjenama. To je upravo poanta usmene predaje: ona se priča publici okupljenoj oko vatre … publici koja će nekad željeti više čuti o borbi protiv Grendela, pa će pripovjedač dodavati po svom nahođenju; drugi put, slušatelji će možda biti vlastela koja priželjkuje i pokoju ženu u priči. Predložak nam je, uostalom, zapis jednog redovnika prije tisuću godina – što li je on ispustio zapisujući priču?", kaže Gaiman.

Zbivanja u pećini i čitav ostatak priče vizualizirani su tehnikom 'motion capture', koju je redatelj Robert Zemeckis prvi put uporabio u svom božićnom filmu "The Polar Express", 2004. Na tijela glumaca su pričvršćeni senzori koji bilježe svaku njihovu kretnju, od treptaja kapaka i micanja očiju, pa do stezanja šaka, dok oni glume scene na goloj pozornici. Animatori tada koriste te snimljene pokrete da bi stvorili digitalne likove u digitalnoj scenografiji. Englez Ray Winstone, koji portretira borca Beowulfa, kaže da je tehnologija i njemu i drugim protagonistima omogućila da posegnu duboko u same temelje tehnike glume.

"Mašta vam počne stvarno jako raditi jer nema nigdje okolo scenografije – dvoraca, zmajeva i slično – nego se sve mora izvesti u glavi. Kad se sve to ukloni, onda nema brige ni oko specijalnih efekata … nema ih. Ne treba brinuti niti oko neke plamene lopte koja će vas zgaziti. Ostavljen si na pozornici gol, glumeći sa svojim kolegama. To je vrlo oslobađajuće iskustvo", kaže Winstone.

No, njegova kolegica Angelina Jolie kaže da ju je taj element 'ostavljen na pozornici gol' začudio kada je vidjela što su animatori učinili s njezinim portretiranjem Grendelove majke.

"Nisam očekivala da ćemo se toliko glumački eksponirati; nisam očekivala da će sve izgledati tako stvarno. Posebice s obzirom na vrstu lika koji glumim, isprva mi je bilo smiješno i zabavno, a onda sam se čak i zasramila. Jako me iznenadilo da sam se odjednom osjećala tako izloženo, skoro golo", kaže Jolie.

Glumačka postava filma "Beowulf" uključuje i Sir Anthony Hopkinsa kao Kralja Hrothgara, Johna Malkovicha kao njegovog savjetnika Unfertha, te Robin Wright Pernn kao kraljicu, dok Crispin Glover glumi čudovište Grendela. Ovaj junački ep popraćen je i prikladnom herojskom glazbom koju je skladao Alan Silvestri, veteran među holivudskim filmskim skladateljima i česti suradnik redatelja Roberta Zemeckisa.

XS
SM
MD
LG