Linkovi

Bernanke: Troškovi za zdravstvo potkopavaju standard Amerikanaca


Na troškove zdravstvene skrbi u Americi otpadat će sve veći udio potrošnje i vlade i građana ukoliko se ne poduzme nešto da se obuzda takva potrošnja, upozorio je predsjedatelj američke središnje banke Ben Bernanke. Govoreći na summitu o reformi zdravstva, u Washingtonu, Bernanke je istaknuo da je poboljšanje nacionalnog sustava zdravstvene skrbi jedan od najvećih ekonomskih izazova s kojima su sučeljene Sjedinjene Države.

Nove medicinske tehnologije i terapije omogućuju Amerikancima da žive zdravijim i produktivnijim životom. No, poboljšanje kvaliteta života postaje sve skuplje. Predsjedatelj američke Središnje banke Ben Bernanke izjavio je da bi, bez reformi, cijena zdravstvene skrbi mogla preći u nekontrolirani rast: "Potrošnja na zdravstvenu skrb po stanovniku povećavala se bržom stopom od porasta prihoda po stanovniku već niz desetljeća. Ako se takav trend nastavi – kao što mnogi ekonomisti prognoziraju da bude – udio prihoda koji će odlaziti na plaćanje zdravstvene skrbi neumoljivo će – a možda i nezadrživo! – rasti".

Amerikanci sada na zdravstvenu skrb troše više nego na stanovanje ili hranu. Vladine procjene pokazuju da će do 2020. potrošnja na zdravstvo odnositi više od 22 posto bruto nacionalnog proizvoda. Najveći izazov u tome je činjenica da 47 milijuna Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje. Bernanke kaže da taj problem košta federalnu vladu i vlasti pojedinih saveznih država oko 35 milijardi dolara godišnje: "Da bi ograničila negativne posljedice rastućih medicinskih troškova na kućne proračune građana, vlada će možda morati preuzeti sve veći udio u ukupnom računu za zdravstvo, čime će se na proračune – i savezne i one pojedinih država – stavljati znatno veći teret nego što ukazuju službene procjene".

Demokrati predlažu sustav opće zdravstvene zaštite u kojemu bi troškove snosili svi sudionici. Premda Bernanke nije ponudio specifična rješenja, on kaže da su izazovi američkog zdravstvenog sustava, upravo zbog njegove složenosti, takvi da ne bi trebalo očekivati rješenje od jednog sistema reformi. Umjesto toga, kaže Bernanke, možda će problemu trebati pristupati eklektički: uzimati pomalo iz raznih rješenja kako odgovara situaciji i pojedinom problemu.

XS
SM
MD
LG